İŞKUR da kayıt dışı işçi çalıştırmış

Sayıştay denetçilerinin 2015 yılında yaptığı denetimlere göre İŞKUR düzenlediği eğitimlere katılan 1626, toplum yararına çalıştırma (TYP) programlarına katılan 560 kişiyi SGK’ye bildirmedi ve primlerini yatırmadı....

Sayıştay denetçilerinin 2015 yılında yaptığı denetimlere göre İŞKUR düzenlediği eğitimlere katılan 1626, toplum yararına çalıştırma (TYP) programlarına katılan 560 kişiyi SGK’ye bildirmedi ve primlerini yatırmadı. 5510 sayılı kanuna göre İŞKUR’un TYP ve eğitimlerine katılan kursiyerlerin iş kazası ve meslek hastalıkları sigortaları, genel sağlık sigortalarını yatırması gerekiyordu. Eğer durum düzeltilmezse bildirimde bulunulmayan işçi ve kursiyerlerin  SGK’ye genel sağlık sigortası borcu çıkabilir, daha da vahimi olası iş kazası ve meslek hastalığı durumunda sigorta korumasından yaralanamayabilir. Ayrıca 1308 köy muhtarının SGK’ye bildirilmemesi sonucu kurumun 6 milyon 701 bin 250 lira 24 kuruş zarara uğratıldığı belirlendi. 
Sayıştay denetçilerinin 2015 yılında Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) yaptığı denetimlere göre Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından düzenlenen eğitimlere katılan kursiyerlerden 1626 ve toplum yararına çalışma programlarından yararlananlardan 560 kişi SGK’ye bildirilmedi ve sigorta primlerinin yatırılmadığı tespit edildi. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre İŞKUR söz konusu kişileri SGK’ye bildirmek ve genel sağlık sigortası, iş kazası ve meslek hastalıkları primlerini yatırmakla yükümlü. Eğer durum düzeltilmezse söz konusu bildirimi yapılmayan ve primleri yatırılmayan işçi ve kursiyerlerin ileride SGK’ye genel sağlık sigortası borcu çıkabileceği gibi iş kazası ve meslek hastalığı durumunda sigorta korumasından yararlanamayabilir.  

İDARİ PARA CEZASI UYGULAYACAĞIZ

SGK ise söz konusu tespitle ilgili Sayıştay denetçilerine “Aylık prim ve hizmet belgelerinin verilmediği ve sigorta primlerinin yatırılmadığı tespit edilen kursiyerler için İŞKUR’a idari para cezası uygulanacaktır'' dedi. SGK, ayrıca İŞKUR’la aralarında iletişim eksikliği olabileceğini ileri sürerek, “Kursu için başvurduğu halde programa hiç katılmamak, devamsızlık ve geçerli olmayan mazeret sebebiyle programdan çıkarılmak gibi çeşitli nedenlerle bilgilerinde güncelleme yapılması gerekenlerin kurum veri tabanına yansıtılmasında gecikme görülenlerle ilgili olarak İŞKUR’la iletişime geçilerek söz konusu problemin çözümü konusunda gerekli çalışma yapılacaktır'' diye kendini savundu. 

KAÇAK MUHTARLAR

Sayıştay denetçileri ayrıca 1308 köy muhtarının SGK’ye bildirilmemesi sonucu kurumun  6 milyon 701 bin 250 lira 24 kuruş prim kaybına uğradığını tespit etti. Denetçiler, benzer bir tespiti 2012 yıllında da yaptıklarını SGK’ye hatırlatarak, “Kayıt dışılığın önlenmesi amacıyla İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasında veri paylaşımı yapılması olumlu olacaktır'' dedi. SGK ise söz konusu tespitle ilgili kendini şöyle savundu: “Sorgulama sonucunda kapsamda olmayan muhtarların il bazında listesinin alınarak il müdürlüklerine tescillerinin yapılması hususunda talimat verilecektir.'' 

Kaynak: Tamer Arda ERŞİN- Evrensel

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Warren Buffett, Apple'daki Büyük Satışı Açıkladı: Piyasa Değerini Etkileyen Hamle
Batı Akdeniz İhracatı Nisanda Yükselişte: Çin'e Artan Satışlar Öne Çıkıyor
Zam oranı belirlendi! Emekli maaşı için iki olası senaryo bulunuyor
Temmuz ayında en düşük emekli maaşı ne kadar olacak?
Altın borcu olanlar için korkutucu bir uyarı geldi! ABD'li dev banka tahminlerini paylaştı