İsmail Saymaz: İmamoğlu ve Yavaş, iki koltukta birden oturabilir mi?

CHP’li hukukçulardan Mehmet Karlı, dün partisine gönderdiği ‘Millet İttifakı İçin Krizden Çıkış Önerisi’ başlıklı görüşte, Uçum’un yorumuna karşı çıkıyor.

İmamoğlu ve Yavaş’ın cumhurbaşkanı yardımcısı yapılmaları formülüne Cumhurbaşkanı Hukuk İstişareleri Kurulu üyesi Mehmet Uçum’dan geldi. Uçum, Anayasa’ya göre bir vesayet makamı ile belediye başkanlığının birleştirilemeyeceğini savunuyor.

CHP’li hukukçulardan Mehmet Karlı, dün partisine gönderdiği ‘Millet İttifakı İçin Krizden Çıkış Önerisi’ başlıklı görüşte, Uçum’un yorumuna karşı çıkıyor.

Karlı, iki başkanın cumhurbaşkanı adayı olmalarında anayasal engel bulunmadığını ve istifa etmelerinin gerekmediğini vurgulayarak, şöyle yazıyor:

“İmamoğlu ve Yavaş, -ikisi birden ya da biri başkan yardımcısı olarak konumlandırılabilir. Başkan yardımcılığı resmi bir adaylık süreci gerektirmediği için adaylık sürecinde istifaları gerekmez. Bu açıdan CHP’nin haklı gerekçesine saygı duyulur. İki başkanın kampanyadaki rolleri ve profilleri yükseltilir. Akşener’in tavsiyelerine saygı duyulur.”

Karlı’ya göre başkanların iki görevi aynı anda yürütmeleri için bir anayasal engel bulunmuyor. Ancak bu durumu kolaylaştırmak için yasal düzenleme öneriyor.

Karlı şöyle devam ediyor:

“En muhtemel eleştiri belediye başkanlarının görevlerine mani olacağıdır. Lakin çift görev sahibi olmak istisnai değildir. 2017’ye kadar Fransa’da politikacıların birden çok seçilmiş pozisyonda olabilmeleri kabul edilmiştir. İki başkan yardımcısından biri şehircilik politikalarından, diğeri deprem ve afet hazırlığından sorumlu olabilir. Bu şekilde birlikte daha verimli çalışmaları sağlanacaktır.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Medya Haberleri

Yerli diziler ekranında yaprak dökümü
Kadir Mısıroğlu ölmedi yaşıyor
İki liderin görüşmesi sonrasında ortalığa yayılan beklentiler bana neden tuhaf geliyor olabilir?
Yeni Şafak yazarı Aydın Ünal: İsmailağa’ya değil, Türkiye’ye operasyon
Marmaris’te tatil yapan baronu bize Brezilya haber vermiş