“Yabancıların ve geçici sığınmada bulunan, ülkemizin değişik noktalarında zaman zaman vatandaşlarla bireysel ve toplu şiddete varan olumsuz hadiselerle ilgili genel ifadenizi veriniz?”
Bu soru, ‘Aykırı' adlı milliyetçi internet haber sitesinin sahibi Batuhan Çolak'a söyleşide sorulsa anlamlı olabilirdi.
Söyleşide değil, 21 Eylül'de Güvenlik Şube Müdürlüğü Toplumsal Olaylar Büro Amirliği'nde soruldu.
Çolak, şu yanıtı verdi:
“Devlet kurumlarının görevlerini yaptıkları şartlarda toplumsal kargaşa ve şiddet kontrol altında tutulabilecek ve önlenebilecektir. Şahsi görüşüm, meseleye bir millet üzerinden bakmadan şiddetin her türlüsünün önlenmesi üzerinedir. Şiddete karışanların kim olduğuna bakılmaksızın yargılanmaları ve cezalandırılmaları gerekir.”
Şunu çok merak ediyorum:
Emniyet, Çolak'ı görüşünü merak ettiği için mi gözaltına aldı?
Yoksa eylemleri ve ifadeleri suç içerdiği için mi?
Burada suç nerede, söyler misiniz?
Çolak'a sığınmacıların karıştığı olaylarla ilgili 15 kadar haber ve paylaşım soruldu. Çolak, içeriklerin haber ajansları tarafından da paylaşıldığını söyledi. Sığınmacılarla ilgili eylemlere katılmadığını kaydetti.
Katılsa ne yazar!
Şiddet çağrısı içermiyorsa istediği yerde tek başına veya grupla protesto eylemi gerçekleştirebilir. Suriyelilerin ÖSO yanlısı miting yapması serbest de sığınmacı karşıtların toplanması mı yasak?
Çolak'ın ne şiddet eylemine karışmışlığı var.
Ne de şiddet çağrısında bulunmuşluğu…
İfadesinde, yasadışı diye nitelendirilebilecek herhangi bir söz ve eylem sorulmuyor.
Buna rağmen korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit, halkı kin ve düşmanlığa tahrik ile yanıltıcı bilgiyi yaymaktan tutuklanması için Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği'ne çıkarıldı.
Çolak, mahkemede yalnız değildi.
Şüpheliler arasında ‘Muhbir' adlı ‘X' hesabının editörü Süha Çardaklı ile Haber Report, Ambargo TV, Karargah Haber, Mülteci Haberler hesapları ile “Suriyeliler Suriye'ye Platformu” yetkilileri de bulunuyor. İki Suriyeli, bir Mısırlı ve bir İranlı da var.
Duruşma sonunda Çolak ve Çardaklı'nın da aralarında olduğu sekiz kişi cezaevine gönderildi.
Trabzon'da, Katarlı bir turiste yönelik kabul edilemez şiddetin faturası sığınmacı karşıtlarına çıkarılıyor.
Çolak ve Çardaklı gibi gazeteciler ile sosyal medya fenomenleri siyasi soruşturmalarla baskı altına alınarak, ‘Aykırı' gibi popüler platformlar susturularak, sığınmacılara yönelik toplumsal öfke bastırılmak isteniyor.