İspanya'da sol koalisyon hükümetinin girişimiyle hazırlanan ve 20 yılı aşkın süredir siyasi tartışmalara neden olan ötanazi yasası, senatonun ardından mecliste de kabul edilerek yasallaştı.
Kanun teklifi için mecliste 350 milletvekilinden 202'si "evet", 141'i "hayır" ve 2'si "çekimser" oy kullanırken, 5 milletvekili ise oylamaya katılmadı. Yasaya, ana muhalefetteki sağ görüşlü Halk Partisi ile aşırı sağ görüşlü Vox partisi karşı çıktı. Yaklaşık üç ay sonra yürürlüğe girecek olan ötanazi yasasından 18 yaşından büyük İspanyol vatandaşları yararlanabilecek. Ötanaziden ayrıca, tedavisi mümkün olmayan, fiziksel veya zihinsel büyük acıya maruz kalan, çaresiz hastalıklara yakalananlar yararlanabilecek.
ÖTANAZİ KARŞITLARI MECLİS ÖNÜNDE GÖSTERİ YAPTI
İspanya'da ötanazi hakkının yasallaşmasının ardından, yasaya karşı olan gruplar meclis önünde toplanarak gösteri düzenledi. Grupların elinde tuttuğu ''Ölüm hükümeti'' yazılı pankartlar dikkat çekerken, göstericilerden Gabriela, "Bu hükümetin utanması yok. Hastaları iyileştirmeye yatırım yapmaktansa, ölümlerini kolaylaştırıyor." dedi. Raphael adlı bir başka gösterici ise, "Bu, suç sayılması gereken bir yasa. İnsanların öldürülmesini yasallaştırıyor. Bu, hak filan değil. İnsan olmanın temeline aykırı." diye konuştu. Kanunun yasallaşmasıyla birlikte İspanya; Belçika, Hollanda, Lüksemburg, Kanada, Kolombiya, Avustralya ve Yeni Zelanda'nın ardından ötanaziyi yasallaştıran sekizinci ülke oldu.