İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Gazze’deki duruma dair sert ifadeler kullandı. Gazze’deki soykırım iddialarını kesin bir dille reddeden Netanyahu, BM, Uluslararası Adalet Divanı ve İran’a meydan okudu. Savaşın, Hamas ve Hizbullah’ın yenilmesine kadar devam edeceğini belirterek, gelecekteki düzenin Gazze’nin yönetiminde Hamas’ın yer almayacağını savundu.
Netanyahu, Orta Doğu'nun barış ve zenginliğe dönüşmesi için Filistin Yönetimi’nin teröristleri desteklemeyi bırakması gerektiğini iddia etti. İsrail’in barış arayışında olduğunu, ancak bunun için dünyanın İran’ın önderliğindeki saldırganlığa karşı durması gerektiğini ifade etti. Araplar ve Yahudiler arasında tarihi bir uzlaşma çerçevesinde kurulacak "Yeni Orta Doğu" önerisini sundu.
Konuşmasında, üç bin yıl önce Musa Peygamber’in İsrailoğulları’nı Söz Verilmiş Topraklar’a götürmesiyle ortaya çıkan "lanet" ve "nimet" dağlarının bugün de geçerli olduğunu belirtti. 7 Ekim’deki Hamas saldırısını "Nazi soykırımı" ile karşılaştıran Netanyahu, İsrail’in kendini savunma ve rehineleri kurtarma görevinden başka çaresi olmadığını vurguladı.
Aynı zamanda, Tahran yönetimine yönelik tehditlerde bulunan Netanyahu, İran’a saldırmaları durumunda karşılık verileceğini söyledi. Suriye ve Lübnan’da bazı Hizbullah üyelerine yönelik gerçekleştirilen askeri müdahalelere de değinerek, Lübnan halkını Hizbullah’tan kurtulmaları konusunda uyardı.
Netanyahu, Arap devletleri ile İsrail arasındaki ilişkilerin gelişimini vurgulayarak, Suudi Arabistan ile imzalanacak barış anlaşmasının Arap-İsrail çatışmasını sona erdirebileceğini, bölgedeki barış ve refahı artırabileceğini dile getirdi. G20 zirvesindeki mega ticaret koridoru önerisi de bu bağlamda öne çıktı.
Konuşması sırasında Netanyahu’ya destek veren kalabalık, diğer liderlerin eleştirilerine yanıt vererek İsrail’e yönelik tepkileri bastırmaya çalıştı. Türkiye dahil birçok BM delegesi, Netanyahu’nun konuşmasından önce salonu terk etti.