İsrail, Gazze'nin kuzeyine insanî yardım ulaştırılmasını engelleme planı üzerinde çalışıyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'nin kuzeyine insani yardım ulaştırılmasını engelleyen bir plan üzerinde çalışıyor. Bu plan uygulanırsa, evlerini terk edemeyen yüz binlerce Filistinli aç ve susuz kalabilir. İnsan hakları grupları, bu durumun uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurguluyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas militanlarını hedef almak amacıyla Gazze'nin kuzeyine insani yardımların ulaşmasını engellemeye yönelik bir plan üzerinde çalışıyor. Bu planın hayata geçirilmesi durumunda, evlerini terk edemeyen veya terk etmek istemeyen yüz binlerce Filistinli açlık ve susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir.

İsrail, geçen yıldan beri süregelen savaş sırasında kuzeyde tahliye emirleri yayımlıyor. Netanyahu'ya ve İsrail parlamentosuna sunulan, emekli generallerin önerdiği plana göre, Filistinlilere Gazze Şehri'nin de dahil olduğu kuzeydeki bölgeleri terk etmeleri için bir haftalık süre tanınacak ve ardından bu bölge kapalı askeri alan ilan edilecek.

Planın detaylarına göre, bölgede kalan kişiler militan olarak kabul edilecek ve bu, askeri düzenlemeler çerçevesinde öldürülmeleri ve temel ihtiyaçlardan yoksun bırakılmalarının önünü açacak. İsrail'in, Gazze Şeridi'ni ikiye bölerek kuzey bölgesini "belirsiz bir süre boyunca kontrol altında tutmayı" ve Hamas'ın olmadığı yeni bir yönetim yapısını oluşturmaya çalışmayı hedeflediği belirtiliyor.

Netanyahu'nun planı hâlâ değerlendirme aşamasında
"Generallerin Planı" olarak bilinen bu önerinin tamamen hayata geçirilmesine yönelik bir karar henüz alınmış değil ve ne kadar ciddi şekilde ele alındığı da belirsiz. Yetkililer, mevcut tahliye emirlerinin zaten bazı plan bölümlerinin uygulanmakta olduğunu gösterdiğini söylese de, hangi bölümlerin devreye alındığını açıklamadı. Netanyahu'nun da "savaş süresince kendisine ulaşan birçok plan gibi" bu planı da incelediği belirtiliyor, ancak herhangi bir kısmının kabul edilip edilmediği belirsizliğini koruyor.

BM, kuzeye gönderilen insani yardım miktarının 1 Ekim'den bu yana önemli ölçüde azaldığını rapor ediyor.

İnsan hakları örgütleri ve uluslararası tepkiler
İnsan hakları savunucuları, planın sivilleri aç bırakacağını ve uluslararası hukuk kapsamında yasaklanmış olan zorla yerinden etme ve gıda ambargosu gibi uygulamaları içerdiğini savunuyor. İsrail'in Gazze'ye gıda erişimini kısıtladığı iddiaları, Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail aleyhine açılan soykırım davasının temel unsurlarından birini oluşturuyor.

İsrailli sivil toplum kuruluşlarından oluşan bir grup, "İsrail ordusunun planı sessiz bir şekilde uygulamaya başladığına dair endişe verici işaretler" olduğu gerekçesiyle uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırdı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.