İsrail hükümeti, Suriye toprakları olan ve 1967’den bu yana işgal altında tutulan Golan Tepeleri'ndeki demografik hedeflerini genişletme planını resmen duyurdu. Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki hükümet, bölgedeki İsrail nüfusunu artırmaya yönelik teşvik planını onayladı.
NETANYAHU: "GOLAN'IN GÜÇLENMESİ, İSRAİL'İN GÜÇLENMESİDİR"
İsrail Başbakanlık Ofisi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Golan Tepeleri’ndeki yerleşimci nüfusun iki katına çıkarılmasına yönelik demografik büyüme planı için yaklaşık 40 milyon şekel (11.2 milyon dolar) bütçe ayrıldığı belirtildi. Açıklamada, Başbakan Netanyahu'nun şu sözlerine yer verildi:
"Savaş ve Suriye'ye bakan yeni cepheyi göz önünde tutarak, Golan’daki İsrail nüfusunu iki katına çıkarma arzusuyla hareket ediyoruz. Golan’ın güçlenmesi, İsrail’in güçlenmesidir."Bu kapsamda, işgal altındaki Golan Tepeleri ve bölgedeki yasadışı Katsrin yerleşiminde yeni altyapı projeleri ile İsrailli yerleşimcilerin bölgeye teşvik edilmesi planlanıyor.
İSRAİL’İN GOLAN’DAKİ İLERLEYİŞİ
Golan Tepeleri, 1967'deki Altı Gün Savaşı sırasında İsrail tarafından işgal edildi ve 1981'de tek taraflı olarak ilhak edildi. Ancak bu ilhak, uluslararası toplum tarafından tanınmıyor ve bölge hâlâ Suriye toprağı olarak kabul ediliyor.
Son dönemde Suriye’deki Baas rejiminin yıkılmasının ardından İsrail, Golan Tepeleri’ndeki işgalini genişletmek için yeni adımlar atmaya başladı. 8 Aralık itibarıyla rejim ordusuna ait askeri altyapıyı hedef alan İsrail ordusu, tampon bölgenin ötesine geçerek Şam’a 25 kilometre mesafede operasyonlar gerçekleştirdi.
TAMPON BÖLGE ANLAŞMASI ÇİĞNENİYOR MU?
1974 yılında İsrail ve Suriye arasında imzalanan Kuvvetlerin Çekilmesi Anlaşması ile belirlenen tampon bölge sınırları, İsrail’in son operasyonlarıyla tartışmaya açıldı. Söz konusu anlaşmaya göre, bölge silahtan arındırılmış bir statüde kalmalıydı. Ancak İsrail’in ilerleyişi, bu statünün ihlal edildiği yönündeki eleştirileri beraberinde getiriyor.
GOLAN’DAKİ DEMOGRAFİK POLİTİKALARIN ARKASINDA NE VAR?
İsrail’in bu adımları, bölgede uluslararası hukuk ihlali tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Uzmanlar, İsrail’in Golan Tepeleri’nde nüfus artırma çabalarının hem bölgedeki hakimiyetini pekiştirme hem de Suriye’nin siyasi zayıflığından faydalanma stratejisi olduğunu ifade ediyor.