Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Gücü'nden (UNIFIL) yapılan açıklamada, İsrail ordusunun Pazartesi günü Birleşmiş Milletler barış gücü güçlerine "Lübnan'a sınırlı kara harekâtı düzenleme" niyetini bildirdiği belirtildi.
UNIFIL, barışı koruma güçlerinin pozisyonlarını koruyacaklarını ve "kesinlikle gerekli olması halinde" devreye sokulmak üzere acil durum planlarının hazır olacağını söyledi.
"Lübnan'a herhangi bir geçiş, Lübnan'ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal ediyor ve 1701 sayılı kararı ihlal ediyor. Tüm aktörleri, yalnızca daha fazla şiddete ve daha fazla kan dökülmesine yol açacak bu tür tırmandırıcı eylemlerden geri adım atmaya çağırıyoruz" diye ekledi.
Karar 1701, Hizbullah ile İsrail arasında kalıcı ateşkes ve düşmanlıkların sona erdirilmesini talep eden 2006 Güvenlik Konseyi Kararı 1701'dir. Karar ayrıca Hizbullah güçlerinin Lübnan'daki Litani Nehri'nin kuzeyine çekilmesi gerektiğini ve sınır bölgesinde yalnızca Lübnan ordusunun mevzi tutması gerektiğini şart koşmaktadır.
UNIFIL açıklamasında, "Mevcut eylem tarzına devam etmenin bedeli çok yüksek" denildi.
"Siviller korunmalı, sivil altyapı hedef alınmamalı ve uluslararası hukuka saygı gösterilmeli."
İsrail'in Lübnan'a yönelik müdahalesi hakkında bildiklerimiz ve bilmediklerimiz
Eğer haberlerimize yeni katılıyorsanız, İsrail'in Lübnan'a yönelik müdahalesi hakkında bildiklerimiz şunlar:
İsrailli yetkililer, Güney Lübnan'a yönelik operasyonun kapsamının sınırlı olduğunu belirterek, "uzun vadeli bir işgal olmayacağını" söyledi.
Lübnan'daki kaynaklar bile İsrail'in henüz tam kapsamlı bir işgal başlatmadığını söylerken, Lübnan'daki BM Geçici Güçleri'nden (UNIFIL) başka bir kaynak, ordunun sınır boyunca bazı "seyrek baskınlar" düzenlediğini söyledi.
Ancak İsrailli yetkililer, askerlerin ülkeye ne kadar derinlemesine gireceği veya operasyonun ne kadar sürmesinin beklendiği konusunda bilgi vermekten kaçındı.
İsrail'in başlangıçta sınırlı hedefler olarak ilan ettiği önceki askeri operasyonların her şeyden çok farklı olduğu kanıtlandı. Örnek olarak, İsrail'in 1982'de Filistin Kurtuluş Örgütü'nü yok etmek için kısa ve sınırlı bir görev olarak ilan edilen Güney Lübnan'ı yıllarca işgal etmesi gösterilebilir.
İsrail ordusu, yakın zamanda Gazze'nin güneyindeki Refah'ta "sınırlı" bir operasyon ilan etti ve şehir harabeye döndü.
İsrail neden Lübnan'a saldırıyor?
İsrail, 19 Eylül Perşembe gününden bu yana Lübnan'daki çeşitli hedeflere yönelik saldırılarını artırarak, ülke genelinde yüzlerce sivilin ölümüne ve yaralanmasına, en az 1 milyon kişinin yerinden edilmesine yol açan bir dizi saldırı düzenledi.
İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Perşembe günü yaptığı açıklamada, İsrail'in açıklanan savaş hedefinin "İsrail'in kuzeyindeki toplulukların evlerine güvenli bir şekilde geri dönmesini sağlamak" olduğunu söyledi ve ordu ayrıca özellikle Güney Lübnan ve Beyrut'ta Hizbullah hedeflerini vurduğunu söyledi.