İsrail-Lübnan Saldırıları Sırasında Asya'da Neler Oluyor?

Lowy Enstitüsü'nün 2024 Asya Güç Endeksi raporuna göre, ABD'nin Asya-Pasifik'teki gücü azalıyor. Çin'in yükselişi ve olası çatışmalar bölgedeki dengeleri sarsabilir. İlgili ülkelerin askeri ve diplomatik pozisyonları, gelecekte yaşanabilecek çatışmalara zemin hazırlıyor.

Dünya kamuoyu, İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarına odaklanırken, saygın düşünce kuruluşu Lowy Enstitüsü, 2024 Asya Güç Endeksi raporunu yayınladı. Raporda ABD’nin Asya-Pasifik’teki gücünün azaldığı, Çin’in ise bu alanda yükselişini sürdürdüğü vurgulanıyor.

ABD-ÇİN ÇATIŞMASI KAPIDA

Lowy Enstitüsü’nün raporuna göre, ABD, Çin’in artan gücü nedeniyle Asya-Pasifik’teki yegâne güç olma konumunu kaybetmiş durumda. Olası bir ABD-Çin çatışmasının, Çin kıyılarında başlayacağı ve bölgeye yayılacağı öngörülüyor. Raporda, bu durumun ciddiyetine dikkat çekilerek, büyük savaşın fitilinin ateşlenebileceği belirtiliyor.

ÇİN’İN YÜKSELİŞİ

Raporda, son yıllardaki yatırım ve silahlanma projeleriyle Çin’in, ABD’nin Asya-Pasifik’teki askeri gücünü yakaladığı ifade ediliyor. ABD, askeri alanda hala bölgenin en dinamik gücü olarak tanımlanıyor ancak Çin, olası bir savaş durumunda daha hızlı mobilize olabilme kapasitesine ulaştı.

RUSYA’NIN GÜÇ KAYBI

Raporda, Rusya’nın bölgede büyük bir güç kaybına uğradığı, mali ve askeri kaynaklarını Ukrayna’daki savaşla harcadığı vurgulanıyor. Bu durum, Rusya’nın Asya-Pasifik’teki etkisini ciddi anlamda azaltmış durumda.

JAPONYA VE AVUSTRALYA YÜKSELİYOR

Raporda, Japonya’nın askeri ve diplomatik gücünün arttığı, bölgedeki barış arabulucusu haline geldiği ifade ediliyor. Ayrıca, Avustralya’nın da yeni savunma anlaşmaları ile Asya-Pasifik’teki istikrarı sağlamak için önemli bir rol üstlendiği belirtiliyor.

HİNDİSTAN BAĞIMSIZ GÜÇ

Hindistan’ın Asya-Pasifik’te bağımsız bir güç olarak öne çıktığına değinilen raporda, dünyanın en kalabalık ülkesi olan Hindistan’ın askeri yayılma çabalarının yanı sıra, kaynaklarını bu hedefe henüz tam olarak kanalize edemediği belirtiliyor.

ENDONEZYA’NIN HIZLI BÜYÜMESİ

Lowy Enstitüsü’nün raporuna göre, Asya-Pasifik’te en hızlı büyüyen ülke Endonezya olarak tanımlanıyor. Bu durum, bölgedeki güç dengelerinin daha da değişebileceği anlamına geliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.