İsrail ordusundan Beyrut’a kanlı saldırı: 22 ölü!

İsrail ordusunun Beyrut merkezine düzenlediği saldırıda 22 kişi yaşamını yitirdi, 117 kişi yaralandı. Hedefte Hizbullah'ın üst düzey ismi Vafik Safa olduğu iddia ediliyor.

7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de binlerce sivilin ölümüne neden olan İsrail ordusu, kısa süre önce Lübnan'a yönelik kara harekâtı başlattığını duyurdu. Bu gece Beyrut merkezine düzenlenen saldırıda 22 kişi yaşamını yitirirken, ölenler arasında Hizbullah'ın üst düzey isimlerinden olduğu iddia edilen Vafik Safa'nın da bulunduğu bildirildi. Saldırıda 117 kişinin yaralandığı, bölgeden dumanların yükseldiği ve iki büyük patlama yaşandığı aktarıldı.

Görgü tanıklarına göre, saldırıda bir bina yıkıldı ve çevredeki evler ile araçlarda ciddi hasar meydana geldi. İsrail'in Kanal 12 televizyonu, saldırının hedefinin Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın kayınbiraderi Safa olduğunu öne sürdü, ancak bu iddia hakkında İsrail makamlarından henüz bir açıklama gelmedi.

​​​​​​​

İsrail, Beyrut'un güneyinde Hizbullah’ın kalesi olarak bilinen Dahiye için yeni bir tahliye uyarısı yaptı. DİB Sözcüsü Avichay Adraee, sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımda, Dahiye'deki bazı bölgelerin haritasını yayınlayarak sakinleri acil tahliye etmeleri konusunda uyardı.

Lübnan'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Hadi Hachem, BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada, İsrail'in Lübnan’ı işgal etmeye çalıştığını belirterek, uluslararası hukukun ihlaline dikkat çekti. Hachem, uluslararası toplumdan bu durumu kınamasını ve İsrail’in işgallerini durdurmasını talep etti.

Ayrıca, İran Kızılayı, İsrail'in Lübnan-Suriye sınırındaki sahra hastanesine düzenlediği saldırıda can kaybı olmadığını bildirdi. Ancak hastanenin ambulansları ve tıbbi malzemeleri imha edildi. BM Güvenlik Konseyi'nde, Orta Doğu'daki gerilimin azaltılması ve Lübnan'da kalıcı bir ateşkes çağrısı yapıldı. Fransa ve İngiltere temsilcileri, çatışmaların sivil halk üzerindeki olumsuz etkilerine vurgu yaparak, diplomatik çözüm önerilerini dile getirdiler.

Tüm bu gelişmeler, bölgedeki insani krizin derinleşmesine ve uluslararası toplumun çözüm arayışlarına dair yeni endişelerin artmasına neden oluyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.