İsrail ve Hamas Arasında Kalıcı Ateşkes Müzakerelerinde Son Gelişmeler

İsrail ile Hamas arasında kalıcı ateşkes ve rehine takası müzakerelerinde önemli ilerlemeler kaydedildi. Hamas, her rehine için 12 Filistinli mahkumun serbest bırakılmasını önerirken, İsrail 30 yıl altında ceza almış mahkumların serbest bırakılmasına onay veriyor.

İsrail ile Hamas arasında kalıcı ateşkes ve rehine takası için yürütülen müzakerelerde son aşamalara gelindi. Tarafların, her bir İsrailli rehine karşılığında 12 Filistinli mahkumun serbest bırakılması konusunda uzlaşma aradığı belirtilirken, Türkiye'nin süreçteki katkısının önemi vurgulanıyor.

İsrail ile Hamas arasında kalıcı bir ateşkes ve rehine takası için yürütülen müzakerelerde önemli ilerlemeler kaydedildiği bildirilmektedir. Gazze'deki müzakerelere dair bazı detaylar güvenlik kaynaklarından edinilen bilgilerle gün yüzüne çıktı.

Hazırlanan metin henüz son halini almamış olsa da, müzakerelerin Hamas'ın elindeki her bir rehine için 12 Filistinli mahkumun serbest bırakılması üzerine yoğunlaştığı ifade ediliyor. Görüşmelerin merkezinde, İsrail'in kendi hapishanelerinde bulunan Filistinli mahkumları nasıl serbest bırakacağı konusu yer alıyor. İsrail, 30 seneden az hapis cezası almış olan mahkumların serbest bırakılmasını kabul etmekte, ancak 30 seneden fazla ceza almış olanların serbest bırakılmasının kendi takdirine bağlı olmasını istemektedir. Bu kapsamda, Filistin'in Fetih Hareketi'nin önemli isimlerinden Mervan Barguti gibi ortalama 50 mahkumun durumu üzerinde İsrail'in veto hakkı talep ettiği bildirilmektedir.

Hamas'ın elinde tahminen ortalama 120 İsrailli rehine bulunduğu belirtilirken, Gazze'deki diğer grupların da rehineleri olduğu ifade ediliyor. Son 2,5 ay içinde müzakerelere yapıcı bir yaklaşım sergileyen Hamas'ın, sürecin olumlu yönde ilerlemesine katkı sağladığı vurgulanıyor.

Güvenlik kaynakları, Türkiye'nin müzakere sürecine yaptığı katkının önemini belirtirken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun tutumunun süreci yavaşlatabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Ayrıca, İran'da suikasta uğrayan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin yerine geçen Yahya Sinvar'ın durumu da müzakereleri etkileyebilir. Sinvar'ın Gazze'de bulunmasının, müzakere konularına onay verme süresini uzatabileceği düşünülüyor.

Kalıcı bir ateşkes sağlanması amacıyla Türkiye'nin desteğiyle ABD, Katar ve Mısır tarafından yürütülen çabaların, müzakerelerin önümüzdeki günlerde sonuçlanmasını sağlayabileceği umuluyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.