İsrail'de Netanyahu Hükümetine Karşı Yükselen Protestolar

İsrail'de Netanyahu hükümetine karşı devam eden protestolar, Gazze'deki savaş ve esirlerin geri getirilmesi talepleriyle yükseliyor. Binlerce gösterici, hükümetin istifasını ve erken seçim çağrısını yineliyor.

İsrail'de Binyamin Netanyahu hükümetine karşı düzenlenen protestolar, Gazze'deki çatışmaların gölgesinde artarak devam ediyor. On binlerce kişi, hükümetin istifasını talep ederek siyasi iradenin kayıtsızlığını eleştiriyor. Esirlerin geri getirilmesi çağrılarıyla ülke genelinde yoğun gösteriler düzenleniyor.

İsrail'de, Binyamin Netanyahu hükümetine karşı her hafta cumartesi günleri düzenlenen protestoların bu hafta da geniş katılımla devam ettiği bildirildi. Hükümet karşıtı gruplara katılan on binlerce kişi, özellikle Gazze'deki savaşın etkisi ve İsrailli esirlerin geri getirilmesi talebiyle birlikte siyasi iradenin kayıtsızlığını eleştirerek, ülke tarihinin "en sağcı hükümeti" olarak nitelendirilen Netanyahu hükümetinin istifasını ve erken seçim taleplerini yineledi.

Tel Aviv, Hayfa, Kayserya ve Batı Kudüs gibi önemli şehirlerin yanı sıra Netanyahu'nun konutunun bulunduğu kuzeydeki Kayserya kenti ve Batı Kudüs'te olmak üzere ülkenin çeşitli noktalarında hükümetin istifası ve esirlerin geri getirilmesi taleplerini dile getiren gösteriler düzenlendi. Özellikle protestoların merkezi, on binlerce İsraillinin akşam saatlerinde toplandığı başkent Tel Aviv'deki Kaplan Caddesi oldu, burası daha önce hükümetin yargı düzenlemelerine karşı yapılan gösterilerde sembolleşmişti ve polis tarafından demir bariyerlerle kapatılmıştı.

Göstericiler arasında İsrail bayrakları taşıyan binlerce kişi bulunurken, Başbakan Netanyahu ve hükümetindeki siyasetçilere karşı pankartlar, posterler ve dövizler taşındı. Göstericiler, hükümeti eleştiren konuşmalar yaptıkları platformda bir araya geldiler.

Gazze Şeridi'nde bulunan İsrailli esirlerin yakınları da Savunma Bakanlığı önünde toplanarak Netanyahu ve hükümetini eleştirdiler. Esirlerin bir an önce evlerine dönmesini talep eden bu grup, davullar ve düdükler çalarak ve sloganlar atarak dikkat çekti.

Kaplan Caddesi'nden yürüyerek Savunma Bakanlığı binasının önüne gelen hükümet karşıtı protestocular, esir takası talep eden göstericilerle bir araya gelerek eylemlerini sürdürdü. Binlerce kişilik gösterici grubu kentte ilerleyerek bazı caddelerde trafiği kapattı.

Hayfa'daki gösteride konuşan İsrail'in eski Başbakanı ve ana muhalefet lideri Lair Yapid, hükümeti sert bir dille eleştirerek, "Bu hükümet devlet değil. Bu hükümet devlet için bir felaket. Esirler, askerler, evlerinden tahliye edilenler ve İsrail devletini kurtarmak için şimdi seçime gitmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Netanyahu'nun şahsi konutu çevresinde de binlerce gösterici toplandı ve hükümetin istifası ile Gazze Şeridi'ndeki esirlerin geri getirilmesi için bir an önce anlaşma imzalanmasını talep ettiler. Hamas'ın cevabının olumsuz olduğu ve gerçek bir anlaşma olmaksızın İsrailli esirlerin teslim edilmeyeceği belirtilirken, Netanyahu'nun siyasi nedenlerle Hamas ile esir takası anlaşması yapmamakla suçlandığı bilgisi paylaşıldı.

Ayrıca, İsrail makamlarına göre, Gazze Şeridi'nde bulunan bazı İsrailli esirlerin durumu da gündemde. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında öldürülen İsrailli esir sayısının 70'i geçtiğini duyurmuştu. Gazze'deki İsrailli esirlerin yakınları, Hamas ile siyasi bir anlaşma sağlanıp yakınlarının serbest bırakılmasını talep ederek hükümeti eleştiriyorlar. Bu olaylar, İsrail'in iç ve dış politikasındaki gerilimi gösteriyor ve bölgedeki gerginliği artırıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Gantz açıkladı: "Şartlarımızı kabul etmezseniz kabineden çekiliriz"
ABD'nin İsrail'e Silah Sevkiyatı Kararı: Biden'in Refah'a Taahhüdü
Gürcistan Cumhurbaşkanı Zurabişvili, Rus Yasası’nı Veto Etti
Rusya'da İki Bankanın 332,7 Milyon Euro'luk Varlığına El Kondu!
Prens Harry ve Meghan Markle'nin Tartışmalı Nijerya Ziyareti