İsrail'den ABD'ye Refah cevabı geldi: "Gerekirse yalnız gireriz"

Netanyahu, Blinken'a, ABD'nin desteği olmadan bile Refah'a operasyon düzenleyebileceklerini ifade etti. Ancak Blinken, böyle bir operasyonun İsrail'i uluslararası alanda daha da yalnızlaştırabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Netanyahu, Blinken'le yaptığı görüşmede, ABD'nin desteğine ihtiyaç duymadan Refah'a operasyon yapabileceklerini ifade etti. Ancak Blinken, bu tür bir operasyonun İsrail'i uluslararası alanda daha da izole edebileceği konusunda uyardı.

ABD ile İsrail arasındaki gerilim, Gazze Şeridi'ndeki Refah'a olası bir kara harekatı planı üzerinde artıyor. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Tel Aviv'de ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, gerekirse Refah'a tek başlarına müdahale edeceklerini belirtti. Netanyahu, Hamas'ın son direniş güçlerinin kara harekatıyla yok edilebileceği konusundaki görüşünü tekrarlayarak, Blinken'a ABD'nin desteğiyle hareket etmeyi umduklarını ancak gerektiğinde tek başlarına hareket edebileceklerini iletti.

Gazze Şeridi'nde yaşanan krizde, Mısır sınırındaki Refah kenti sığınak haline gelmiş, 2,2 milyon nüfuslu bölgeden bir milyondan fazla Filistinli mülteci bulunuyordu. Uluslararası toplumun artan baskısı ve yaşam koşullarının felaket boyutuna ulaşmasıyla birlikte, ABD yönetimi de Netanyahu ile sert bir diyalog içine girmişti. ABD Başkanı Joe Biden, Netanyahu'yla yaptığı telefon görüşmesinde Refah'a olası bir kara harekatının hatalı olacağını belirtmişti. İsrail Başbakanı Netanyahu ise ABD Dışişleri Bakanı'na, Gazze'deki sivil halkın tahliyesinin aciliyetini kabul ettiğini ve yardıma muhtaç Gazzelilerin durumuyla ilgileneceklerini ifade etti.

Blinken, "Büyük bir operasyon İsrail'i daha da yalnızlaştırabilir ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, görüşmeler sonrasında ülkesine dönerken yaptığı açıklamada, Refah'a bir kara operasyonunun "İsrail'i daha da yalnızlaştıracağı" ve uzun vadedeki güvenliğine zarar vereceği uyarısı yaptı. İsrail'in Hamas'ı yenilgiye uğratma hedefini paylaştıklarını belirten Blinken, "Ancak Refah'a büyük bir kara operasyonu buna ulaşmanın yolu değil," dedi.

ABD merkezli haber portalı Axios, Blinken'ın Netanyahu ve İsrail hükümetiyle yaptığı toplantıda sert uyarılarda bulunduğunu aktardı. Bir kaynağa dayandırılan habere göre, Blinken'ın İsrail'in güvenliğinin ve uluslararası konumunun tehlikede olduğunu belirttiği ve "Bu gerçeği fark etmeniz durumunda belki de çok geç olacak" dediği ifade edildi.

Blinken, savaş sonrası için net bir plan olmaması durumunda İsrail'in başa çıkamayacağı büyük bir belirsizlikle karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu, "Tutarlı bir plana ihtiyacınız var. Aksi takdirde Gazze'de saplanır kalırsınız" dediği açıklandı. Blinken, durumun böyle devam etmesi halinde Hamas'ın Gazze'deki kontrolünü sürdüreceği ya da Gazze'de daha fazla teröre yol açacak bir anarşinin hakim olabileceği öngörüsünde bulundu.

Netanyahu'nun ise bunun üzerine "Önümüzdeki on yıllar boyunca yapacağımız çok iş olacak" dediği aktarıldı. Blinken, Tel Aviv'den önce, Suudi Arabistan'ın Cidde şehrinde ve Mısır'ın Kahire şehrinde Suudi ve Mısırlı yetkililerle temaslarda bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

"Yaklaşık 110 bin kişinin Refah'tan kaçtığı tahmin ediliyor"
Trump'ın 'Sus Payı' Davasında Kötü Haber: Talepleri Reddedildi
Nijerya'da Lassa Ateşi Salgını: 857 Vaka ve 156 Ölüm
Ermenistan'da Miting: Sınır Çalışmaları Durdurulsun, Başbakan İstifa!
İsrail'de Gösteriler: Gazze Şeridi İçin Ateşkes ve Esir Takası Talepleri Yükseliyor