İsrail'den Hamas'ın yeni lideri Yahya Sinvar'a sert tepki

Hamas'ın Gazze lideri Yahya Sinvar'ın, İsmail Haniye'nin yerine seçilmesi İsrail'in tepkisini çekti. Sinvar, 7 Ekim'deki Aksa Tufanı Operasyonu'nun planlayıcısı olarak görülüyor. İsrail, Sinvar'ı hedef listesine aldığını belirtirken, Hamas, ateşkes görüşmelerine devam edeceğini açıkladı.

Hamas'ın Tahran'da suikasta uğrayarak hayatını kaybeden Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin yerine, Gazze'deki liderlerinden Yahya Sinvar'ı seçmesi, İsrail'in tepkisini çekti. Sinvar, 7 Ekim'deki Aksa Tufanı Operasyonu'nun ana planlayıcısı olarak kabul ediliyordu.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Sinvar'ın "tek bir yeri olduğunu, o yerin de Muhammed Deyf ve 7 Ekim'deki saldırıların diğer teröristleri yanında olduğunu" belirtti. Hagari, Sinvar'ın İsrail'in hedef listesinin üst sıralarında yer aldığını ifade etti.

İsrail, 13 Temmuz'da Han Yunus'a yönelik bir saldırı düzenlemişti. 1 Ağustos'ta bu saldırıda, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları'nın lideri Muhammed Deyf'in öldürüldüğü doğrulandı. Aynı saldırıda, çevredeki çadırlarda kalan 90'dan fazla Filistinli de hayatını kaybetmişti.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Sinvar'ın "hızla ortadan kaldırılması" çağrısında bulundu. Katz, Yahya Sinvar'ın Hamas'ın yeni lideri olarak atanmasının, örgütün kökünü kazımak için bir başka güçlü neden olduğunu savundu.

Hamas Sözcüsü Usame Hamdan ise Sinvar'ın esir takası karşılığında ateşkes görüşmelerine devam edeceğini açıkladı. Hamdan, müzakerelerdeki engellerin Hamas'taki lider değişimi değil, İsrail ve müttefiki ABD'den kaynaklandığını iddia etti.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.