İsrail’e BM'den 12 Ay Süre: Filistin İşgali Son Bulacak mı?

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, İsrail’i 1967 sınırlarına çekilmeye çağıran bir kararı onayladı. 124 ülkenin desteklediği bu karara ABD ve 14 ülke karşı çıktı. Ancak kararın yasal bağlayıcılığı ve yaptırım gücü bulunmuyor. İsrail ise kararı sert bir şekilde eleştirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda yapılan oylamada, İsrail’in işgal ettiği Filistin topraklarından 12 ay içinde çekilmesi talep edildi. Karar, 124 ülkenin desteğiyle kabul edilirken, aralarında ABD, Macaristan ve Arjantin’in de bulunduğu 14 ülke karara karşı oy kullandı. Almanya, İtalya gibi ülkelerin de dahil olduğu 43 devlet ise çekimser kaldı.

BM tarafından hazırlanan ilk taslakta, İsrail’in 6 ay içinde çekilmesi öneriliyordu. Ancak bu süre, Genel Kurul’un son kararında 12 aya çıkarıldı. Kararın bağlayıcı bir gücü bulunmamakla birlikte, sembolik olarak uluslararası toplumun İsrail’in işgalini tanımadığı mesajını veriyor.

İsrail, 1967 yılındaki Altı Gün Savaşı’ndan bu yana Batı Şeria, Gazze Şeridi ve Doğu Kudüs’ü işgal altında tutuyor. İsrail, 2005 yılında Gazze’den askerlerini çekmiş olsa da, 7 Ekim 2023’te Hamas’ın saldırısının ardından bölgeye yeniden müdahalede bulundu.

İsrail'in BM Büyükelçisi Danny Danon, karara sert tepki gösterdi. Danon, "Bu, Filistin otoritesinin diplomatik terörünü destekleyen utanç verici bir karar" diyerek BM'yi Hamas’ı kınamak yerine Filistin yönetimini desteklemekle suçladı. İsrail Dışişleri Bakanlığı da kararın terörü cesaretlendirdiğini ve barış şansını azalttığını belirtti.

ABD Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield ise bu kararın "barışa hizmet etmeyeceğini" savundu ve Hamas’ın Gazze üzerindeki kontrol ve etkisini göz ardı ettiğini öne sürdü.

Gazze Savaşı’nın başlamasından bu yana BM’de İsrail’e yönelik bir dizi şiddeti durdurma çağrısı yapıldı ancak bu kararlar somut bir sonuç doğurmadı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.