İsrail’in Filistin işgaline ilişkin 52 ülkenin katıldığı duruşmalar başladı

ICJ'deki duruşmalar, İsrail'in Filistin topraklarını işgaline ilişkin uluslararası hukuk çerçevesinde önemli bir değerlendirmeye sahne oluyor. Türkiye dahil birçok ülke, İsrail'in eylemlerinin uluslararası hukuka aykırılığını vurguluyor ve adaletin sağlanması için çaba harcıyor.

Lahey'de başlayan Uluslararası Adalet Divanı'ndaki (ICJ) duruşmalar, İsrail'in Filistin topraklarını işgaline ilişkin bir hafta sürecek. Türkiye dahil 52 ülke ve üç kurum, İsrail’in Batı Şeria, Gazze Şeridi ve Doğu Kudüs’teki eylemlerine karşı argümanlarını sunacak.

Filistin Yönetimi Dışişleri Bakanı Riyad el Maliki'nin konuşmasıyla başlayan duruşmalar, Gazze'deki soykırım iddiaları ve İsrail'in işgalinin koşulsuz sona ermesi gerekliliği üzerine yoğunlaştı. İsrail ise duruşmalara katılmayı reddetti ve yazılı gözlemlerini sundu.


EYLEMLER DEĞERLENDİRİLECEK


ICJ, İsrail'in 1967'de Filistin topraklarını işgal etmesi ve devam eden politikalarıyla ilgili tavsiye niteliğinde görüş istemişti. Duruşmaların sonunda hakimlerin tavsiyeleri, uluslararası hukukun İsrail'in eylemlerini değerlendirmesinde önemli bir referans olacak.

Davaya ilişkin görüşler, İsrail'in tüm Filistin topraklarına yaklaşımını uluslararası hukuk çerçevesinde ele alıyor ve BM Genel Kurulu'nun bu konudaki talebini temellendiriyor.

ICJ'nin aldığı kararlar, uluslararası toplum tarafından büyük önem taşıyor ve uygulamaya geçirilmesi için çeşitli uluslararası kuruluşlar tarafından destekleniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Ukrayna, Rusya'ya Karşı F-16 Uçakları İçin Hazırlanıyor
Rio Grande do Sul'da Sel Felaketinde Elon Musk'ın Yardımı: 1000 Web Anteni Bağışlandı
Nijerya Senatosu, Uyuşturucu Kaçakçılarına İdam Cezası Getiren Tasarıyı Kabul Etti
Kiev Yetkilileri: Rus Saldırı Girişimi Püskürtüldü, Siviller Tahliye Ediliyor
BM, Filistin'in Tam Üyelik Başvurusunu Yeniden Değerlendirecek