Lahey'de başlayan Uluslararası Adalet Divanı'ndaki (ICJ) duruşmalar, İsrail'in Filistin topraklarını işgaline ilişkin bir hafta sürecek. Türkiye dahil 52 ülke ve üç kurum, İsrail’in Batı Şeria, Gazze Şeridi ve Doğu Kudüs’teki eylemlerine karşı argümanlarını sunacak.
Filistin Yönetimi Dışişleri Bakanı Riyad el Maliki'nin konuşmasıyla başlayan duruşmalar, Gazze'deki soykırım iddiaları ve İsrail'in işgalinin koşulsuz sona ermesi gerekliliği üzerine yoğunlaştı. İsrail ise duruşmalara katılmayı reddetti ve yazılı gözlemlerini sundu.
EYLEMLER DEĞERLENDİRİLECEK
ICJ, İsrail'in 1967'de Filistin topraklarını işgal etmesi ve devam eden politikalarıyla ilgili tavsiye niteliğinde görüş istemişti. Duruşmaların sonunda hakimlerin tavsiyeleri, uluslararası hukukun İsrail'in eylemlerini değerlendirmesinde önemli bir referans olacak.
Davaya ilişkin görüşler, İsrail'in tüm Filistin topraklarına yaklaşımını uluslararası hukuk çerçevesinde ele alıyor ve BM Genel Kurulu'nun bu konudaki talebini temellendiriyor.
ICJ'nin aldığı kararlar, uluslararası toplum tarafından büyük önem taşıyor ve uygulamaya geçirilmesi için çeşitli uluslararası kuruluşlar tarafından destekleniyor.