İsrail'in uluslararası futboldan men edilmesi için FIFA'ya çağrı!

Fransa'da LFI milletvekili Thomas Portes, FIFA'nın İsrail'i uluslararası futbol müsabakalarından men etmesi için change.org'da imza kampanyası başlattı. 40 binden fazla Filistinlinin yaşamını yitirdiği ve kitlesel saldırıların sürdüğü belirtilen kampanya, ünlü isimlerden de destek alıyor.

Fransa'daki solcu Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) partisinin milletvekillerinden Thomas Portes, FIFA'nın İsrail'i uluslararası futbol müsabakalarından men etmesi için change.org üzerinde bir imza kampanyası başlattı. Kampanyaya Avrupa ve Kuzey Afrika'dan pek çok ünlü isim destek verdi.

Kampanyanın açıklamasında, dünyanın 11 aydır Gazze'de süregeldiği belirtilen bir soykırıma tanıklık ettiği ve bu soykırımın, bölgede uzun yıllardır devam eden işgal ve abluka çerçevesinde gerçekleştirildiği vurgulandı. 7 Ekim 2023 tarihinden itibaren İsrail'in saldırılarında 40 binden fazla Filistinlinin hayatını kaybettiği, on binlerce sivilin yaralandığı ve 1,9 milyon Gazzelinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı ifade edildi. Ayrıca, Filistin halkının bir yıldan fazla bir süredir İsrail hükümeti tarafından büyük bir şiddete maruz kaldığı belirtildi.

Açıklamada, Filistinlilere yönelik kitlesel katliamların yaşandığı, çocuklar, gazeteciler, insani yardım çalışanları ve sivillere yönelik ayrım gözetmeyen saldırıların sürdüğü kaydedildi. Bölgedeki halkın su, elektrik ve tıbbi hizmetlere ulaşamadığına dikkat çekildi.

Ayrıca, FIFA'nın bugün Filistin'in, İsrail'in uluslararası futboldan men edilmesi yönündeki başvurusunu değerlendireceği ifade edildi. FIFA'ya üye olan 221 derneğin, bu kurumun iç tüzüğünde insan haklarını savunma taahhüdünde bulunduğu hatırlatıldı.

Kampanya, bölgede 92 Filistinli futbolcunun hayatını kaybettiği ve Gazze'deki spor altyapısının tamamen yok olduğu bilgilerini de içeriyor. Rusya-Ukrayna savaşının ardından Rusya ve Belarus'un uluslararası spor müsabakalarından men edildiği anımsatıldı.

Açıklamada, "Spor her zaman siyasi kalacak" ifadesi kullanılarak, FIFA'nın sorumluluk alarak İsrail'i uluslararası müsabakalardan men etmesi talep edildi.

Kampanyaya destek verenler arasında LFI Meclis Grup Başkanvekili Mathilde Panot, Belçikalı Milletvekili Malik Ben Achour, Faslı oyuncu Ouidad Elma ve Yunanistan'ın eski Maliye Bakanı Yanis Varufakis gibi önemli isimler bulunuyor. İmza kampanyası, Fransız Politis dergisinin web sitesinde de yayımlandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.