İşsizlik ödeneği talep edemiyorlar! Müzisyenler meclis gündeminde

Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Özgür Karabat salgında işsiz kalan müzisyenlerin durumunu gündeme getirdi Milletvekili Özgür Karabat

Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Özgür Karabat salgında işsiz kalan müzisyenlerin durumunu gündeme getirdi

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk’a işsiz kalan müzisyenler için yazılı soru önergesi verdi. Karabat soru önergesinde Covit-19 salgını ile birlikte kapatılan lokanta, restoran, düğün salonu gibi mekânlarda çalışan müzisyenlerin ciddi bir mağduriyet yaşadığını ,sosyal güvenceleri olmayan müzisyenlerin SGK’dan işsizlik ödeneği talep edemediklerini belirtti.

Milletvekili Karabat bu dönemde işsiz kalan müzisyenler için bakanlığın bir destek planının bulunup bulunmadığını sorarak “İsteğe bağlı sigorta şartları noktasında, SGK’ca belirlenen şartları yerine getirdikleri halde neden işsizlik ödeneğinden yararlanamamaktadır?” dedi.

CHP Milletvekili Özgür Karabat yazılı soru önergesinde şunlara değindi;

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Türkiye Cumhuriyeti Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt SELÇUK tarafında Anayasa’nın 98’nin ve TBMM içtüzüğünün 93. maddeleri gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

Çin’de başlayıp dünyaya yayılan Covid-19 salgını başta ülkemiz olmak üzere tüm dünyayı ciddi biçimde tehdit etmektedir. Son dönemde açıklanan resmi rakamlara göre salgının kontrol altına alındığı açıklanmasına rağmen bulaşı ve ölüm vaka sayıları artmaya devam etmektedir.

DSÖ tarafından Covid-19’un pandemi olarak ilan edilmesinin ardından tüm ülkelerde geniş çaplı önlemler alınmaya başlanmıştır. Bu önlemler başta sağlık olmak üzere ekonomik ve sosyal bir dizi düzenlemeyi de beraberinde getirmiştir.

Salgın özellikle sosyal hareketliliğin ve temasın azaltılmasıyla kontrol altına alınabildiği için bazı zorunlu sosyal, kültürel ve sanatsal etkinlikler noktasında kısıtlama kararları alınmıştır.

Özellikle geçici ya da kısmi zamanlı işlerle geçinen vatandaşlarımız açısından alınan önlemler yaşam koşullarını oldukça zorlu hale getirmiştir. Sonuç olarak binlerce vatandaşımız hükümet kanalıyla ya da yerel yönetimlerden edinebilecekleri yardımlara yönelmek zorunda kalmışlardırf.

CİDDİ MAĞDURİYETLER YAŞANMIŞTIR

Diğer yandan koronavirüsü salgını nedeniyle lokanta, restoran, düğün salonu gibi mekânların 19 Mart 2020 tarihi itibariyle kapatılması birçok vatandaşımızı ve esnafımızı mağdur etmiştir. Bu mekânlarda müzisyenlik yapan vatandaşlarımız hâlihazırda ciddi bir mağduriyet yaşamaktadır. Özellikle büyükşehirlerimizde aileleri ile birlikte düşünüldüğünde hayatını kısmi zamanlı müzisyenlik yaparak geçinmeye çalışan yüzbinlerce insanımız mağdur durumdadır. Bu vatandaşlarımızın çoğu sosyal güvenceden yoksun ve sigortasız çalıştırılmakta, kendi çabalarıyla isteğe bağlı sigorta şartlarını yerine getirenler dahi bu dönemde SGK’dan işsizlik ödeneği talep edememektedir.

Mevcut çalışma koşullarından dolayı kredi ya da kredi kartı başvuruları da olumsuz sonuçlanmakta, hükümetin açıkladığı ve belediyelerin sundukları yardımlara ulaşmada ciddi sorunlar yaşamakta, çoğu vatandaşımız bu yardımlardan yararlandırılamamaktadır.

Dünya çapında yayılan koronavirüs salgını dolayısıyla birçok müzisyen işini kaybetti. Evine kapanmak zorunda kaldı. Oysa evlerine kapansalar da müzisyenlerimizin vatandaşlarımıza moral verme yönünde ne denli çabaladıkları herkesin malumudur. Karantina ve izolasyon dahilinde tüm müzisyenlerle dayanışmanın geliştirilmesi, hem onları izleyemeyen seyircilere moral verecek hem de meslek grubunun yaşadığı sorunlara dikkat çekmek açısından etkili olabilecektir.

Buna göre;

  • 1) Lokanta, restoran, düğün salonu vb. işletmelerde müzisyen olarak çalışıp Covid-19 salgının ardından bu e işsiz kalan ya da ücretsiz izine çıkarılan kişi sayısı kaçtır?
  • 2) Lokanta, restoran, düğün salonu vb. mekanlarda müzisyenlik yaptığı halde mevcut durumda işsiz ve gelirsiz kalan insanlarımız için bakanlığınızın herhangi bir destekleme planı bulunmakta mıdır?
  • 3) Müzisyenlik yaparak hayatını idame ettiren vatandaşlarımızın bakanlık bünyesinde sunulan yardımlara başvurabilmesi mümkün müdür?
  • 4) Kısmi zamanlı çalışan müzisyenlerin, hükümetin ya da yerel yönetimlerin sundukları yardımları edinebilmeleri için herhangi bir yasal düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?
  • 5) Salgın öncesinde müzisyenlik yapan vatandaşlarımız, isteğe bağlı sigorta şartları noktasında, SGK’ca belirlenen şartları yerine getirdikleri halde neden işsizlik ödeneğinden yararlanamamaktadır? Bu konuda yasal bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.