İstanbul Barosu: 'Anayasa'nın ilk 3 maddesi Cumhuriyet'in temelidir, değiştirilemez'

İstanbul Barosu, Anayasa'nın ilk dört maddesinin değiştirilmesine karşı çıkarak, bu maddelerin Cumhuriyet'in temeli olduğunu vurguladı.

İstanbul Barosu, sosyal medya hesabı üzerinden Anayasa’nın ilk dört maddesinin değiştirilmesi konusundaki tartışmalara ilişkin bir açıklama yaptı. Baro'nun açıklaması şu şekilde:

"Anayasa'nın ilk üç maddesi, Cumhuriyetimizin temel yapı taşlarını oluşturmaktadır. 'Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür' ifadesini içeren Anayasa'nın 3. maddesi, Anayasa'nın 4. maddesiyle değiştirilmezlik güvencesi altına alınmıştır. Bu maddelerle belirlenmiş anayasal kimlik, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) dahil hiçbir devlet organı tarafından geçerli anayasa normları kötüye kullanılarak değiştirilemez. Bölünmez bütünlüğe ilişkin bu düzenleme, Erzurum Kongresi'nde ortaya konulan 'Milli sınırlar içinde vatan bir bütündür' ilkesiyle temellendirilmiştir. Bu hüküm, üniter devlet anlayışının bir yansıması olarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ve onu kuran Türk ulusunun birlikteliğini ve tekliğini ifade etmektedir.

Bu konuda atılacak bir geri adım, milli birlik ve beraberliğimize zarar verebilir ve ulus kavramından ödün verilmesi anlamına gelebilir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü, başta laiklik olmak üzere Atatürk ilke ve devrimlerinin temel unsurlarından biridir ve bu anayasal düzenlemenin değiştirilmesi ne hukuken ne de pratikte mümkün değildir!"

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.