Baroların görevlerinden birinin de insan haklarına işlerlik kazandırmak olduğunu söyleyen Filiz Saraç, “Avukatların daha etkin bir rol oynamasına yönelik yasal kanallar açılmalı” dedi.
Sözcü’den Sevgim Begüm Yavuz’a konuşan Saraç, hislerini şöyle aktardı:
“Bu onuru bana yaşattıkları için tüm meslektaşlarıma buradan teşekkür etmek istiyorum. İstanbul Barosu'na kayıtlı kadın avukat sayısı şu anda erkek avukat sayısını geçmiş durumda. Eşitliği şiar edinmiş bir baroda artık başkanın da çoktan kadın olması gerekirdi. Cumhuriyetin 100'üncü yılına girerken İstanbul Barosu hem ülkemizde hem de dünyada kadınların özgürlüğü, her mesleği eşit koşullarda yapabilmeleri konusunda anlamlı ve önemli bir mesaj vermiştir diye düşünüyorum.”
"Avukatların doğrudan davalara müdahil olabilmelerini öngören yasaların derhal çıkmasına ihtiyaç bulunmaktadır"
Saraç, hayata geçirmek istediği çalışmalarından da şöyle bahsetti:
“Baroların bir görevi de insan haklarına işlerlik kazandırmaktır. Kadına şiddet konusunda, çocukların ihmal ve istismarlarında, avukatların sorunlarında olsun, avukatların doğrudan davalara müdahil olabilmelerini öngören yasaların derhal çıkmasına ihtiyaç bulunmaktadır. 57 bin üyesiyle, her türlü davalarla karşılaşan uygulamacıları olan baromuzun yasaların hazırlanmasında, sunulmasında, mevcut tasarıların eleştirilmesinde, mecliste komisyonlara dahil olmasında daha etkin bir rol oynamasına yönelik yasal kanalların da açılması gerektiğini düşünüyorum.”
“CMK'da verginin tamamen kaldırılması gerekir”
“Bugün CMK görevi yapan arkadaşlarımız… Asgari ücret tarifesi kabul edilemez bir rakam. CMK tarifesinde alınan ücretin bir gelir olarak kabul edilmesi mümkün değil” diyen Saraç, şöyle devam etti:
“Bazı kalemlerinde KDV yüzde 8'e indirildi lakin tamamen kalkması gerekiyor. Adaleti, KDV koyduğunuz halde vatandaşa pahalı hale getiriyorsunuz. Dolayısıyla, derhal CMK'da verginin tamamen kaldırılması gerekir. Ardından tüm alanlarda, düşürülen kalemler olsa da KDV'nin olmaması gerekir. Adalet, ekmek, su gibi bir olgudur. Halkın adalet arayabilmesi için adaletin paralı hale getirilmemesi gerekir. Adaletin vergisinin kaldırılması gerekiyor. Adaletin arandığı her yerde zorunlu avukat gündeme gelir. Zorunlu avukatlığı neden bu ülkeye getirmiyoruz? Vatandaş mı hakkını doğru arasın istemiyoruz, yoksa avukatların iş alanları azalsın mı istiyoruz. Bunun altını özellikle çizmek lazım.”
İstanbul Sözleşmesi
Baro Başkanı Filiz Saraç, İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin düşüncelerini de şu sözlerle paylaştı:
“İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeme noktasındaki İstanbul Barosu'nun ve baroların çizgisini sürdüreceğim. İstanbul Sözleşmesi gibi bir yol haritasından bir Cumhurbaşkanı kararıyla vazgeçilemeyeceğini hâlâ savunuyorum. Gittikçe kadın şiddeti artıyor. Zaten İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılmaktaki sebeplerden birini de bu konudaki uluslararası denetim mekanizmasının sözleşme içerisinde öngörülmüş olmasından kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Afganistan gibi dünyadaki diğer örnekler karşımızdayken daha sıkı sıkıya sarılıp ülkemizin kadın haklarında geriye gitmemesi için elimden gelen mücadeleyi yapmam benim vazifem.”