İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na atanan Akın Gürlek'in tartışmalı geçmişi!

Adalet Bakan Yardımcısı Akın Gürlek, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı görevine atandı. Göreve başlamasıyla birlikte tartışmalı geçmişi ve muhalif davalarda verdiği kararlar gündeme geldi.

Halktv.com.tr yazarı İsmail Saymaz, 2 Ekim'de Adalet Bakan Yardımcısı Akın Gürlek'in İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı görevine atandığını duyurdu. Gürlek, 8 Ekim’de İstanbul Adliyesi'nde gerçekleştirilen bir karşılama töreniyle yeni görevine başladı.

TÖRENE YOĞUN KATILIM

Törene; Adalet Komisyon Başkanı Bekir Altun, başsavcıvekilleri ve çok sayıda hakim savcı katıldı. Bekir Altun, yeni başsavcı Gürlek’e çiçek takdim etti ve ardından karşılama töreni sona erdi.

MUHALİFLERİ YARGILAYAN HAKİM

Akın Gürlek, daha önce İstanbul 37. ve 14. Ağır Ceza Mahkemelerinde başkanlık yapmış ve muhaliflerin yargılandığı davalarla tanınan bir hakimdir. Gürlek, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'na Twitter paylaşımları gerekçesiyle 9 yıl 8 ay 20 gün hapis cezası vermiştir. Ayrıca, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a "örgüt propagandası" suçundan 4 yıl 8 ay hapis cezası vermiştir.

ANAYASA MAHKEMESİ İHLALİ

Anayasa Mahkemesi’nin Enis Berberoğlu hakkında verdiği hak ihlali kararını uygulamayan Gürlek, Berberoğlu’nun yeniden yargılanmasına yer olmadığına karar vermiştir. Bu karar, AYM tarafından, Berberoğlu’nun seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği yönündeki oybirliğiyle alınan karara karşı çıkmıştır.

Akın Gürlek'in atanması, Türkiye'deki adalet sisteminde tartışmalara yol açabilecek bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Yeni İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı görevine başlayan Gürlek, bu süreçte nasıl bir yön çizeceği merakla bekleniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.