İstanbul Depremi Geciktikçe Büyüyecek! Komşu Ülke Marmara Depremi İçin Hazırlanıyor

Marmara Denizi üzerinden geçen Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda meydana gelebilecek en az 7.4 büyüklüğündeki depremin etkilerinin sadece Marmara Bölgesi'nde değil, aynı zamanda Yunanistan ve Bulgaristan'da da hissedilmesi öngörülüyor. İşte bu konuda detaylar...

Yunanistan Deprem Planlama ve Koruma Örgütü Başkanı Prof. Dr. Efthimios Lekkas, Marmara depreminin beklentileri ve Yunanistan'daki binaların sismik koruma kontrolleri hakkında açıklamalarda bulundu.

"İSTANBUL DEPREMİ NE KADAR GECİKİRSE O KADAR BÜYÜK OLACAK"

İstanbul'a dikkat çeken yer bilimci (jeolog) Prof. Dr. Efthimios Lekkas, şunları söyledi:

"Evet, büyük bir olay bekliyoruz. Ülkedeki tüm bilim insanlarının görüşleri birbirine yakınlaşıyor. Yani bu bir zaman meselesi. Ne kadar gecikirse deprem o kadar büyük olacak, yani enerji o kadar yoğunlaşacak. Ve tabii ki kent çok savunmasız. Nüfusu 20 milyon ve şu anda binaların üçte biri çok eski binalar. Üçte biri de Antakya ve Adana'daki gibi yeni binalar.

Toplamda 8 richter'i geçmez. Tüm fay kırılırsa 7.7 ya da 7.8 civarında olur. Nispeten dar bir alanda 20 milyon kişi biriktiğinde kesinlikle kayıplar olacaktır. Tabii ki bu depremin senaryosuna, yani ne zaman ve nasıl olacağına bağlı. Umarım fay zaman zaman daha küçük depremlerle kırılır ve mesela Antakya’da olduğu gibi büyük bir etki yaratmayız."


Prof. Dr. Efthimios Lekkas

YUNANİSTAN SİSMİK DENETİMLERE BAŞLIYOR

Time Balkan'da yer alan habere göre, Prof. Dr. Efthimios Lekkas, 2024 yılında Yunanistan'daki tüm kamu binalarının depreme karşı test edileceğini belirtti. Lekkas'a göre, Yunanistan'da öncelikli olarak yapılması gerekenler arasında binaların sismik zırhlandırılması, eğitim, bilgilendirme ve şu anda ülkedeki tüm kamu binalarında yürütülen ve bir yıl içinde tamamlanması planlanan ön sismik testler bulunmaktadır.

Prof. Dr. Efthimios Lekkas, özel binalarla ilgili olarak, "Bu binaların denetimden geçmesi gerekecek. Kamu binalarındaki sismik denetimin tamamlanmasının hemen peşinden, bu mecburi denetimin ülkedeki tüm binalara, özel binalara, mal sahiplerinin sorumluluğu altında genişletilmesi için bazı kurumsal düzenlemelerin yapılmasını bekliyoruz," ifadelerini kullandı.

"JAPONLARI ÖRNEK ALMALIYIZ"

Prof. Dr. Efthimios Lekkas, şu şekilde devam etti:

"Bakın, bir daire kiralanırken ya da satılırken enerji sertifikası isteyip deprem sertifikasını atlayamayız. Normalde binaların yapısal yeterlilik belgesi olması lazım. Tabii ki mal sahiplerinden öğrenim edilmeli. Yavaş yavaş bu kontrol yapılacaktır. Bu kontrolün yapılmasını öneriyoruz ve tabii ki bu binalara başka bir değer katacak ve güçlendirilmesi gereken ya da zamanın tahribatına uğramış binalarla ilgili olarak ya da başka her neyse, bunların kurumsal çerçeve temelinde, yani binaların sismik kapasitelerine göre onarımı ve restorasyonuna ilişkin yönetmelik temelinde yapılması gerekecektir. OASP'den yakın zamanda çıkardığımız bu yönetmelikler var."

Prof. Dr. Efthimios Lekkas, Yunanistan'ın Japonya'da meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki depremden çıkarması gereken dersler konusunda, şöyle konuştu:

"Japonlardan öğrenmemiz gereken şey kolektivite, takım çalışması, disiplin, itaat, sadece bizim değil diğer halkların da sahip olmadığı tüm bu şeyler. Çok koordineliler, eğitimliler ve zihniyetleri bizimkinden tamamen farklı. Bu nedenle talimatlara metanetle, sabırla itaat ediyorlar ve yaptıkları her şeyi birlikte yapıyorlar."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.