İstanbul Gece kulübü yangınında belediye görevlileri hakkında dava açıldı

İstanbul Gayrettepe’deki Masquerade Gece Kulübü’nde çıkan ve 29 kişinin hayatını kaybettiği yangınla ilgili olarak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Beşiktaş Belediyesi çalışanlarının dikkatsizliği nedeniyle 13 kişi hakkında dava açıldı.

İSTANBUL GAYRETTEPE’DE MASQUERADE GECE KULÜBÜ YANGINI: SORUŞTURMA VE İDDİANAME

İstanbul Gayrettepe’deki Masquerade Gece Kulübü’nün yenilenmesi sırasında çıkan yangın, 29 kişinin yaşamını yitirmesine yol açtı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Beşiktaş Belediyesi çalışanlarının dikkatsizliği sebebiyle haklarında dava açıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, hazırladığı iddianamede 13 belediye çalışanı için 2,5 yıldan 17 yıla kadar hapis cezası talep etti.

SORUŞTURMANIN DETAYLARI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu’nca, "Gece Kulübü Yangınında Kamu Çalışanının Dikkatsizliği" iddiasıyla başlatılan hazırlık soruşturması tamamlandı. Başsavcılık, 55 sayfalık iddianamede, iki ayrı belediyede görevli sanık yönetici ve çalışanlarına "Taksirle Birden Fazla Kişinin Ölümüne Neden Olma ve Görevi Kötüye Kullanma" cezası verilmesini istedi.

MÜFETTİŞ RAPORU VE MEVZUAT EKSİKLİKLERİ

T24’ün aldığı bilgilere göre, başsavcılık soruşturmasında, İçişleri Bakanlığı Mülkiye Başmüfettişleri tarafından hazırlanan ve İstanbul Valiliği’nce soruşturma izni verilen rapor esas alındı. İddianamede, müfettiş raporunda belirtildiği gibi, 1987’den bu yana iş yerinde görülen mevzuat hataları ve eksiklikler tek tek sıralandı.

İŞYERİ RUHSATI VE KULLANIM ALANI ÇELİŞKİSİ

İddianamede, 1987 yılında sinema salonu olarak inşa edilmesine rağmen, Beşiktaş Kaymakamlığı ve Beşiktaş Belediyesi tarafından mevzuata aykırı şekilde "Diskotek" izni verildiği anlatıldı. Ayrıca 2006’da restaurant – kafe - bar olarak ruhsat başvurusu yapıldığı ifade edildi. İşyeri için Sıhhi İşyeri ve Çalışma Ruhsatı Beyan/Formu’nda kullanım alanı 1.500 m² olarak belirtilmesine rağmen, itfaiye raporunda 750 m² olarak gösterildiği, belediyenin ruhsatında ise 900 m² olarak yer aldığı vurgulandı.

YÖNETMELİK HÜKÜMLERİNE AYKIRILIK

İddianameye göre, iş yerinde bulunması gereken acil çıkış kapıları yönetmeliğe aykırı şekilde düzenlendi. Yönetmelik hükümlerine göre 500 kişi kapasitesini aşan mekanlarda en az 3 çıkış kapısı bulunması gerekirken, mekanda bu kurala uyulmadığı tespit edildi.

SANIKLAR VE CEZAİ TALEPLER

Savcılık, Beşiktaş Belediyesi Başkan Yardımcıları Ahmet Koray Bayraktaroğlu, Ahmet Mithat Sermet, Yasemin Saral ve Ali Rıza Yılmaz ile birlikte, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Teknik Müdür Yardımcısı Şükrü Öztürk ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdür Yardımcısı Tuncay Akdağ’ın da aralarında bulunduğu 13 şüpheliye ceza talep etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.