İstanbul Havalimanı'nda şiddetli rüzgar uçak iniş ve kalkışlarını engelliyor. İstanbul Havalimanı bugün, dünyanın en çok rötar yapan 5. havalimanı oldu.
İstanbul'da etkili olan yağış ve şiddetli rüzgar hava trafiğini de olumsuz etkiledi. İstanbul Havalimanı'na iniş yapamayan uçaklar Marmara Bölgesi üzerinde tur atmak zorunda kaldı. Dünyadan havacılık verilerini sunan flightradar24 sitesine göre İstanbul Havalimanı bugün dünyada en fazla rötarın yaşandığı 5. havalimanı oldu.
İstanbul’da saatte 65 kilometreye kadar ulaşan rüzgar, hava ve deniz taşımacılığını olumsuz etkiliyor. Airporthaber'e göre, İstanbul Havalimanı'na inecek uçaklar hızı 45 knota kadar çıkan rüzgar nedeniyle iniş yapamazken, Marmara Bölgesi üzerinde tur atmak zorunda kaldı. Bazı uçaklarsa iniş yapmayı denedi ancak şiddetli rüzgar nedeniyle pisti pas geçmek durumunda kaldı.
Olumsuz hava şartları nedeniyle İstanbul Havalimanı'ndan kalkış yapacak uçaklarsa yaklaşık yarım saatlik gecikmelerle havalanabiliyor.
Dünyadan havacılık verilerini sunan flightradar24 sitesine göre, İstanbul Havalimanı bugün dünyada en fazla rötarın yaşandığı 5. havalimanı oldu. Uçaklar inişte 16, kalkışta ise ortalama 30 dakika rötar yapıyor.
RÜZGARLAR ZARAR OLUŞTURUYOR
Sert rüzgar nedeniyle körüklerde yırtıklar oluşurken, konteynerler de yerlerinden fırladı.
Körüklerin birleştiği noktalardaki ayrılmalar net bir şekilde görülürken, bagaj taşınan konteylerin de zaman zaman devrildiği gözlendi. Apronda daha şiddetli hissedilen rüzgar çalışanlara da zor anlar yaşatıyor.
KONUMU UZMANLAR TARAFINDAN ELEŞTİRİLMİŞTİ
Açılışı 2 kez ertelenen İstanbul Havalimanı, 3 Mart tarihinde Atatürk Havaalanı'nın tamamen taşınmasının ardından hizmete açıldı. Havalimanı, yaz aylarında kuşların göç yolu üzerinde olması nedeniyle çok tartışılmıştı.
Uzmanlar ise kış koşullarına karşı tedbir alınması gerektiğine dikkat çekmişti. 29 Mayıs 2019'da Gazete Duvar'dan Nuray Pehlivan'a konuşan Kaptan Pilot Bahadır Altan "Buna geçenlerde olduğu gibi rüzgar nedeniyle iniş pistinin yönünün sık sık değişmesi eklenince hatta bir uçağın da pas geçişi eklenirse seyreyleyin cümbüşü. Uçaklar iniş ve kalkışta rüzgarı önden almak zorundalar bu nedenle pist yönü değişince yaklaşan bütün trafik yeniden düzenlenmek zorunda kalır. Havada beklemeler bu yüzden. İşte o nedenle rüzgarın hakim yönü ve istikrarı havaalanı yeri seçiminde çok önemlidir" diyerek rüzgar faktörünün etkilerine dikkat çekmişti.