Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Habertürk'te katıldığı bir canlı yayında, son günlerde artan deprem hareketliliğiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Görür, Adana'da birer dakika arayla gerçekleşen depremleri değerlendirerek, Adana havzasında belirli bir depremin beklendiğini ifade etti. Ayrıca, uzun süredir beklenen İstanbul depremi konusunda da uyarılarda bulunarak, "Bugün zaten 25 yıl geçti. Yani yazı tura atsan yüzde 50. Bu, çok yüksek bir olasılık" dedi.
Türkiye'deki fay hatlarında son günlerde artan hareketliliğe dikkat çeken deprem bilimciler, hemen her gün yeni uyarılarda bulunuyor. Dün Adana'da meydana gelen 4.6, 4.5 ve 4 büyüklüğündeki depremler, Akdeniz'deki 4.9 büyüklüğündeki depremle takip edildi. Görür, Adana'da gerçekleşen depremlerle ilgili yaptığı değerlendirmede, Doğu Anadolu Fay Hattı'nın Adana havzasına doğru ilerlediğini belirterek, bu bölgede deprem beklentisi içinde olduklarını dile getirdi.
Deprem fırtınası kavramıyla ilgili olarak Görür, "Deprem fırtınası demek için bir neden yok" ifadesini kullandı ve Adana'daki üç depremin birer dakika arayla gerçekleşmesinin dikkat çekici olduğuna vurgu yaptı. Doğu Anadolu Fayı'ndan Adana havzasına doğru bir enerji transferi olduğunu düşündüklerini belirten Görür, bu bölgede belirli bir depremin olabileceğini öne sürdü.
Olası büyük Marmara depremine dair ciddi uyarılarda bulunan Görür, ABD'li bilim insanlarının liderliğinde yapılan bir araştırmaya atıfta bulunarak, bu araştırmanın 1999'dan itibaren 30 yıl içerisinde Marmara Bölgesi'nde 7 veya üzeri büyüklüğünde bir depremin gerçekleşme olasılığını yüzde 47 olarak hesapladığını hatırlattı. Görür, "Bugün zaten 25 yıl geçti. Yani yazı tura atsan yüzde 50. Bu, muazzam bir olasılık" diyerek, bu tehlikenin ciddiyetine bir kez daha dikkat çekti.