İstanbul Sözleşmesi Davası’na reddi hâkim başvurusu

Halkın Kurtuluş Partisi (HKP), İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmeyi durdurma talebine ret oyu veren Hâkim Lütfiye Akbulut için reddi hâkim talebinde bulundu.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi”nden çekilme kararının durdurulması için Danıştaya başvuruda bulunmuştu. Danıştay, 3’te 2 oyla Akşener’in talebini reddetmişti. Halkın Kurtuluş Partisi (HKP), Akşener`in talebine ret oyu veren Hâkim Lütfiye Akbulut için reddi hâkim talebinde bulundu.

Erdoğan tarafından göreve getirildi

HKP’nin Danıştay 10’uncu Daire Başkanlığına verilen talepte, Hâkim Lütfiye Akbulut`un İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) 1’inci Hukuk Müşavirliğini yaparken 28 Kasım 2018 tarih ve 2018/244 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararıyla Danıştay üyeliğine atandığını ve davalı idare olan Cumhurbaşkanlığı tarafından göreve getirildiğini  ve Lütfiye Akbulut`un iktidar partisi ve partili Cumhurbaşkanıyla olan ilişkisinin göz önüne alınarak tarafsızlığının şüphe uyandırdığını, bu nedenlerden ihsası reyin ortaya çıktığını belirtti.

Bu sebeplerle reddi hakim talebinde bulunan HKP aynı zamanda yürütmenin durdurulması taleplerinin değerlendirilmesi süreçlerinde söz konusu hakimin yokluğunda karar verilmesini istedi.

HKP'nin dilekçesi şöyle:

Anayasa profesöründen eleştiri

Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Kemal Gözler, geçtiğimiz günlerde kararı değerlendirmişti. Gözler, Danıştaydan çıkan kararın yanlış olduğu kanaatinde olduğunu ifade ederek; „Karara karşı yazılan iki ayrı muhalefet şerhi doğrudur“ ifadelerini kullanmıştı.

Gözler, „Danıştay Onuncu Dairesinin çoğunluk üyeleri tarafından yazılmış kararın ana metninde başka hususlara değiniliyorsa da, bu davada temel sorun, milletlerarası andlaşmaları feshetme yetkisinin bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenip düzenlenemeyeceği sorunundan ibarettir“ ifadelerini kullanmış ve duruma yapısal bir eleştiri getirmişti. Gözler, kararı inceleyip tek tek eleştirilerini bildirdi.

Gözler’in yazısına ulaşmak için tıklayın

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.