İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) bu yıl okurlarla ilk kez sadece dijital olarak ekranlarda buluşmaya hazırlanıyor. Festival bu yıl, 1 – 5 Haziran 2021 tarihleri arasında gerçekleşecek; yazarları, yayıncıları, çevirmenleri ve kitap severleri bir araya getirecek.
İTEF ekibi, edebiyatın, doğduğu coğrafyanın kültürüyle yoğrulup bir bulut gibi ülkeler üzerinde yükseldiğini ve farklı topraklara, farklı okurlara ulaştığını hayal etti ve bu yılki temayı da “Bulutların Üstünde Edebiyat” olarak belirledi. Festival görselini hazırlayan çocuk kitapları illüstratörü ve yazarı Deniz Üçbaşaran “Bir edebiyat yapıtı mutluluktan uçmanızı sağlayabilir; hatta sizi bulutların üstüne bile çıkarabilir,” sözüyle temayı tamamladı.
Edebiyatseverler festival kapsamında gerçekleşecek tüm etkinliklere ücretsiz katılabilecek. Etkinliklere katılmak için İTEF’in internet sitesinden konuşmalara kayıt olmak gerekiyor. Kayıt olan kullanıcılar, kayıt işleminin ardından e-posta adresine gelecek bağlantı ile etkinliklere Zoom üzerinden katılabilecekler. Katılımcılar, simultane tercüme destekli etkinliklerde izleyiciler tüm söyleşileri Türkçe olarak izleyebilecek. İzleyicilerin yazarlara soru sorabilmesini mümkün olacağı Zoom katılımı 100 kişiyle sınırlıyken tüm etkinlikler İTEF’in Instagram, Facebook ve YouTube hesaplarından da canlı olarak izlenebilecek.
Festival Programı
1 Haziran 2021 Salı saat: 20.00 – 21.00
Program: Dilek Başak’ın dilimize kazandırdığı ve 2021 yılında Siren Yayınları tarafından basılan “Miras” adlı kitabın yazarı ve Norveç edebiyatının en önemli seslerinden biri olan Vigdis Hjorth, bir aile portresinin arka planını resmederken gerçeklere dayalı travmatik bir geçmişin hikayesini anlatıyor.
Yazar: Vigdis Hjorth (Norveç)
Moderatör: Serda Kranda Kapucuoğlu
2 Haziran 2021 Çarşamba saat: 20.00 – 21.00
Program: Gülşah Ercenk’in çevirisiyle Yan Pasaj’dan yayımlanan ve Fransa’da çok satanlar arasında yer alan “Bugün Kalan Hayatımın İlk Günü”, tek hayatı yoğun işi olan bir kadının sürpriz bir yolculukla farklı bir yola girmesini ve seçimler yapmasını anlatıyor.
Yazar: Maud Ankaoua (Fransa)
Moderatör: Feride Çetin
3 Haziran 2021 Perşembe saat: 20.00 – 21.00
Program: Arap edebiyatının güçlü temsilcilerinden Halid Halife tarafından kaleme alınan ve Hümeyra Ruzvanoğlu Süzen çevirisiyle Delidolu’dan yayımlanan “Bu Şehrin Mutfaklarında Bıçak Yok” kitabında politik, dini ve cinsel zorbalığın gölgesi altında yaşayan Suriyeli bir ailenin üç nesle yayılan hikayesi anlatılıyor.
Yazar: Halid Halife (Suriye)
Moderatör: Ayça Derin Karabulut
4 Haziran 2021 Cuma saat: 20.00 – 21.00
Program: Yabancı Yayınları’nın okurlarla buluşturduğu “Kaos Yürüyüşü” serisi, “Biz Ölümlüler”, “Son ve Ötesi” ve Delidolu’nun yayımladığı “Canavarın Çağrısı” kitaplarıyla tanıdığımız Patrick Ness, her kitabında genç okurlara farklı bakış açıları sunuyor ve şaşırtıcı kurgularıyla derin sorular akla getirerek okuru düşündürmeye yöneltiyor.
Yazar: Patrick Ness (ABD)
Moderatör: Elçin Demiröz Duru
5 Haziran 2021 Cumartesi saat: 15.00 – 16.00, Kapanış Etkinlikleri
Program: Pegasus Yayınları’ndan Sevinç Seyla Tezcan’ın çevirisiyle yayımlanan “Auschwitz Dövmecisi” ve “Cilka’nın Yolculuğu” kitaplarıyla tanıdığımız Heather Morris, Auschwitz-Birkenau toplama kamplarında geçen bir yaşam öyküsünü kaleme alıyor.
Yazar: Heather Morris (Avustralya)
Moderatör: D. Ayça Çakmak
5 Haziran 2021 Cumartesi saat: 20.00 – 21.00, Kapanış Etkinlikleri
Program: Seda Ersavcı’nın çevirisiyle Çınar Yayınları’ndan çıkan “Leziz Kadavralar” kitabının yazarı Agustina Bazterrica, son dönemin en acımasız ve bir o kadar da dokunaklı distopyasını yazarak, var olan besin zincirine farklı bir bakış açısı sunuyor.
Yazar: Agustina Bazterrica (Arjantin)
Moderatör: Yankı Enki
Kaynak: Dinozor.org