Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen "Adana’da Fay Hatları ve Deprem Paneli" kapsamında, kentin depremsellik durumu masaya yatırıldı. Panel öncesinde Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı ve Jeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, önemli açıklamalarda bulundu.
"DEPREMLER DEVAM EDECEK"
Prof. Dr. Pampal, 6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin, Doğu Anadolu Fayı ve Çardak Fayı üzerinde gerçekleştiğini hatırlatarak, "Bu faylar kırıldı, ancak çevresindeki diğer faylar da deprem üretme potansiyeline sahip. Özellikle fayların uç noktalarına transfer edilen stres nedeniyle Malatya, Sivas, Adıyaman ve Suriye’de depremler oluyor ve olmaya devam edecek. Daha büyük depremler de bekleniyor, ancak ne zaman olacağını kestirmek mümkün değil" dedi.
ADANA’NIN DEPREM RISKI
Adana’da bulunan Akçalıuşağı ve Bozdoğanuşağı faylarının 5 ila 6 büyüklüğünde depremler üretebileceğini belirten Pampal, "Adana’da Kasım ayı başında Kozan’da 5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bu bölgelerdeki faylar Kozan, Saimbeyli ve Feke gibi yerleşim alanlarına yakın. Bu faylar 6 Şubat’taki depremler kadar yıkıcı olmayacak ancak 5-6 büyüklüğünde hasar yaratabilir" şeklinde konuştu.
YAPI STOKU ALARM VERIYOR
Türkiye’nin yapı stokunun yüzde 80-90’ının depreme dayanıklı olmadığını vurgulayan Pampal, "Ülke genelinde bir seferberlik başlatmamız şart. Mevcut kentsel dönüşüm yasası geliştirilmeli ve hızla uygulanmalı. Deprem riski her yerde var, bu nedenle tüm yapıları depreme dayanıklı hale getirmeliyiz. Bu sadece hükümetin değil, tüm vatandaşların el birliğiyle çözmesi gereken bir sorun" dedi.
"İSTANBUL YIKILIRSA TÜRKIYE ALTINDA KALIR"
Beklenen İstanbul depremine de değinen Prof. Dr. Pampal, "7 ila 7,5 büyüklüğünde bir deprem bekliyoruz. 7,2 civarında bir deprem temenni ediyoruz ancak bu bile ciddi sonuçlara yol açabilir. İstanbul’un yapı stoku dikkate alındığında, olası bir depremde felaketin boyutu çok büyük olur. İstanbul yıkılırsa Türkiye altında kalabilir. Bu yüzden yalnızca İstanbul değil, Ankara, İzmir, Adana gibi tüm şehirleri depreme hazırlamalıyız" ifadelerini kullandı.
ADANA’DA DEPREM EYLEM PLANLARI
Panelde uzmanlar, Adana’nın depremsellik durumu ve alınması gereken önlemleri detaylı bir şekilde ele aldı. Adana Büyükşehir Belediyesi’nin deprem eylem planı çalışmalarıyla kentin riskli bölgelerinde güçlendirme ve farkındalık çalışmaları hız kazanacak.