İstanbul'a yeni bir tehlike yaklaşıyor! Topraklarımızın altında binlerce aktif fay hattı bulunuyor

Bir yıl önce yaşanan felaketin yıldönümünde, 6 Şubat tarihinde İstanbul'a olan dikkat yeniden yoğunlaştı. İstanbul için yeni bir tehdit daha ortaya konuldu. Yaklaşık 16 milyon vatandaşın yaşadığı bölgede binlerce aktif fay hattı tespit edildi.

Deprem konusu gündemde olduğu sürece, İstanbul'da beklenen deprem tekrar tartışma konusu oluyor. İstanbul depreminde yıkım ve sarsıntı dışında, can kayıplarına neden olan heyelan riski de endişe verici bir durum olarak öne çıkıyor. Prof. Dr. Tolga Görüm, 6 Şubat tarihinde gerçekleşen can kayıplarıyla İstanbul'daki bu riski vurguladı.

CAN KAYIPLARINI ARTIRAN ETKEN

Deprem tek başına büyük bir felakettir, ancak tsunami ve ardından gelen heyelan gibi ek riskler de söz konusu olabilir. Can kayıplarını artıran en önemli etkenlerden biri olan heyelan konusunda Prof. Dr. Tolga Görüm'den açıklama geldi. Bir köyü ve okulu yok eden bir heyelan örneğine atıfta bulunarak, tedbirler için önerilerde bulundu.

DEPREM-TSUNAMİ DERKEN ŞİMDİDE O GELDİ

Prof. Dr. Tolga Görüm, Deprem Sonrasında Tetiklenen Heyelan Tehlikesi projesi üzerinde çalışmalarını devam ettiriyor. Deprem senaryolarına göre, yıkım ve tsunaminin ardından bir de heyelan felaketi ortaya çıkabilir. Proje çerçevesinde heyelanlar haritalanıyor ve uydu teknolojileri kullanılarak tespit ediliyor.

Gelecekte olası heyelan risklerinin tespit edilmesi ve AFAD'a ait Afet Risk Sistemi'yle paylaşılması sağlanıyor. Bu çerçevede, alınması gereken tedbirlerin planlanması için çalışmaların başlaması bekleniyor. Heyelanlar, doğalgaz ve elektrik hatları ile barajlar gibi kritik altyapıları etkileyebilir. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda 3 bin 670 heyelan kaydedildi. Depremin tetiklediği heyelanlar ise yaklaşık 100 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.

İSTANBUL'DA 17 BİN BÖLGEDE VAR

Prof. Dr. Tolga Görüm, bahsettiği projenin NATO tarafından desteklendiğini belirtti. Projenin odak noktası, deprem sonrası meydana gelen heyelanlar oldu. 6 Şubat depreminin ardından yürütülen çalışmaları tek tek anlattı.

Kahramanmaraş merkezli yaşanan felaketle ilgili olarak, dronlar ve uzaktan algılama teknolojileri kullanılarak 3 bin 670 heyelan tespit edildi. Bu veriler ilgili kurumlarla paylaşıldı. İstanbul'da belirlenen heyelan bölgeleri ise 17 bin olarak açıklandı. Ancak, bunların yaklaşık 7 bininin aktif olduğu belirtildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Gündem Haberleri

AK Partili belediye köy okulu için ayrılan ödenekle cip alacak
Suda indirim sözünü tuttu: Balıkesir’de Ahmet Akın’dan suya yüzde 15 indirim
Gezi’den sonra İstiklal de İBB’nin
Mucur Yeraltı Şehri Geçici Olarak Ziyarete Kapatıldı: Çökme Riskine Karşı Önlem Alınıyor
İstanbul'da 16 Mayıs'ta başlıyor! Tamamen ücretsiz müjdeyi Ekrem İmamoğlu duyurdu!