İstanbul’da 493 deprem toplanma alanından 77 kaldı

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, olası bir deprem için gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi. Tanrıkulu, İstanbul’da 493 deprem toplanma alanlarından sadece 77''sinin kaldığını duyurdu.

CHP İstanbul milletvekili ve Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu olası bir deprem için gerekli tedbirlerin alınması amacıyla meclis araştırması açılmasını istedi.Tanrıkulu, tüm yerleşimlerde deprem toplanma alanlarının durumunun, ulaşım, sağlık hizmetleri, beslenme gibi yönlerden amacına uygun olup olmadığının belirlenmesi, gereken mevzuat değişikliklerinin belirlenerek, hayata geçirilmesi, belediyelerin acil durumlara gerektiği gibi müdahale edebilmesi için mevzuatta ve pratik uygulamalarda neler yapılması gerektiğinin ortaya konulması gerektiğine dikkat çekti.

Tanrıkulu, 1999 İstanbul depremi sonrası Afet Acil Eylem Planı’nda belirlenen 493 deprem toplanma alanının 2016 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem ve Doğal Afet Komisyonu raporunda 77 olarak tespit ettiğine dikkat çekti. Tanrıkulu, insanların kurtarılması için belirlenen 416 alanın kişilere ve şirketlere satıldığını ifade etti.

İSTANBUL’DA HER ŞEYİN TEK MERKEZDEN YÖNETİLMESİ OLANAKSIZ

Uzmanların Türkiye'nin afet yönetim anlayışını ağır bir biçimde eleştirdiğine dikkat çeken Tanrıkulu şunları söyledi:

“İstanbul ile 10 bin nüfuslu ilçe aynı afet yasası ve mevzuatı ile yönetilmektedir. Deprem anında ve sonrasında, İstanbul'da her şeyin tek merkezden yönetilmesinin olanaksızlığı ortada iken, AFAD'ın ilçe ve mahalle bazlı bir örgütlenmesi bulunmamaktadır. İstanbul Afet Koordinasyonu için tek numara üzerinden haberleşme sistemini kurulmamıştır”.

Yüksek bina deprem yönetmeliğinin ve yeni deprem bölgeleri haritasının çıkarılmadığını da söyleyen Tanrıkulu, AFAD yasasının gözden geçirilmesi ve dünyada kabul gören afet ve acil durum yönetim anlayışına uygun duruma getirilmesi gerektiğini ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Emekliler İçin Zam Müjdesi: Yeni Maaşlar Ne Kadar Olacak?
Beklenen Haber Geldi! 150 Bin TL Faizsiz Evlilik Kredisi Ödemeleri Yatırılıyor! İşte Tarihler
4 Yıl Önce Dikti, Şimdi Servet Sahibi: Çiftçinin Mucizevi Keşfi Herkese İlham Veriyor!
Bedava dağıtılınca izdiham çıktı! Belediye ücretsiz dağıtmaya devam edecek
Yargıtay Başkanı seçimi 33. turda da sonuçsuz kaldı