İstanbul'da Depremde En Fazla Zarar Görmesi Beklenen Yerler: Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu Açıkladı!

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Afet Yönetim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, İstanbul'da büyük bir yıkım olabileceği uzmanlar tarafından sıkça dile getirilen, beklenen büyük Marmara depreminde en çok etkilenecek bölgeleri açıkladı.

BEKLENEN MARMARA DEPREMINE KARŞI İSTANBUL'DAKI RISKLI BÖLGELER

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Afet Yönetim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Üsküdar Kuzguncuk'taki mahallelerde riskli ve tehdit oluşturan yapıları inceledi. Depreme karşı hasarlı yapıların tespiti ve çözümü için gerçekleştirilen kent risk avcılığı ve kent risk analizi eğitim programına bölge halkı yoğun ilgi gösterdi.

DENIZE KIYISI OLAN BÖLGELER KRITIK

Beklenen Marmara depremine ilişkin açıklamalarda bulunan Kadıoğlu, İstanbul'da en kritik noktaların sahile kıyısı olan bölgeler olduğunu belirtti. "İstanbul'da depremde en kritik olan bölgeler deniz kıyısı olan bölgeler. Burada yaşayanların eksikleri görmeleri çok önemli. Az sayıda hidrant ve mazgal olduğunu gördük. Toplanma alanlarımız yetersiz ve yolda birçok engel var. Bu tür eksiklikler, afet durumunda hayatı daha da zorlaştıracaktır," dedi.

DEVLET HALK OLMADAN AFETI YÖNETEMEZ

Toplumun afete hazırlıklı olması gerektiğini vurgulayan Kadıoğlu, "Devlet, halk olmadan afetleri tek başına yönetemez. Halk, yönetim, idareciler birlikte hareket etmeli. Bugün bunun bir örneğini burada yaptık. Marmara Denizi'ne kıyı olan dolgu alanları, heyelan bölgeleri gibi yerler en riskli alanlar. Binanın sağlamlığı, zemin ve içindeki eşyaların sabitlenmiş olması, ayrıca yangın ve ilk yardım bilgisi çok önemli" ifadelerini kullandı.

İSTANBUL'DA BÜYÜK KIYAMETI BEKLIYORUZ

17 Ağustos 1999 depreminin küçük kıyamet olduğunu belirten Kadıoğlu, beklenen büyük kıyamete karşı hazırlık yapılması gerektiğini söyledi. "İstanbul küçük kıyameti yaşadı. Şimdi büyük kıyameti bekliyoruz. Hazırlık yapmamız gerekiyor. Binamızın sağlamlığına, evdeki eşyaların sabitlenmiş olmasına dikkat etmeliyiz. Afet hazırlık malzemelerimiz olmalı. Yangın söndürme ve ilk yardım bilgisine sahip olmalıyız. Aile afet planımız olmalı ve sokakta birbirimize yardımcı olabilmeliyiz," dedi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.