İstanbul'da onbinlerce emekçi 1 Mayıs kutlamasında buluştu

İstanbul 1 Mayıs'ı için onbinler Bakırköy Halk Pazarı'nda bir araya geliyor. Alana üç koldan yürüyüş giriş yapılıyor.

İstanbul 1 Mayıs'ı için onbinler Bakırköy Halk Pazarı'nda bir araya geldi. Alana üç koldan yürüyüş giriş yapıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu eşi Dilek İmamoğlu'yla katılım sağladı. Konuşma yapan İmamoğlu, "Alın terinizin, Emeğinizin bayramı kutlu olsun. Şu an çok mutluyum. " dedi.

Türkiye’nin dört bir yanında işçi ve emekçiler insanca çalışma koşulları için ‘1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde Bakırköy Halk Pazarı'nda bir araya geldi. Onbinlerce emekçi geceden hazırlanan alana üç koldan giriş yaptı.

İBB BAŞKANI İMAMOĞLU BAKIRKÖY HALK PAZARI'NDA

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Bakırköy'deki alana geldi. Yurttaşlar "Ekrem başkan" sloganları attı. Konuşma yapan İmamoğlu, "Alın terinizin, Emeğinizin bayramı kutlu olsun. Şu an çok mutluyum. " dedi.

İmamoğlu konuşmasına şöyle devam etti:

'ŞU AN ÇOK MUTLUYUM'

"1 Mayıs’ın tadını almış bir kardeşinizim. İnşallah şehrimizde 1 Mayıs’ı doya doya özgürce mutlu bir biçimde, hep birlikte bir arada olduğumuz günlerde kutlamak dileğiyle. Hepinizi çok seviyorum. Emeğinizin karşılığını aldığınız günlerde hep birlikte olmak dileğiyle. Hepinizi kucaklıyorum. Bugün hayatınızı yitiren kardeşlerimize de Allah’tan rahmet diliyorum."

Öte yandan alanda bazı seyyar satıcıların  İBB Belediye Başkanı Ekrem İmamoglu yazılı atkılar sattığı görüldü.

KONSERLER İPTAL EDİLDİ

Öte yandan miting alanında verilecek konserlerin, Şanlıurfa'daki 1 Mayıs kutlamalarına katılmak için Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinden yola çıkan, işçileri taşıyan midibüsün devrilmesi sonucu 5 kişinin hayatını kaybetmesi nedeniyle, iptal edildiği duyuruldu.

İstanbul 1 Mayıs Koordinasyonunda yer alan kurum temsilcileri hep bir ağızdan Enternasyonal Marşını söyledi

HDP Eş Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli de miting alanına gelen kitleyi selamladı.

Mitinde yapılan konuşmalar şöyle:

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu: Ücretler enflasyona karşı korunmalı, EYT'lilerin sorunları giderilmeli. Vergi adaletsizliğine son verilmeli, asgari ücretten vergi alınmamalıdır. Göçmen işçilerin emeğinin köle emeği olarak sömürülmesine son verilmelidir. İşsizlik fonunun iktidarın arpalığı olarak kullanılmasına son verilmelidir.

Baskıcı rejimin harap ettiği demokrasiyi yeniden kuracak mıyız? Birlik, 1 Mayıs'taki fotoğraftır. 31 Mart'ta birliğimizi gördük. Bütün baskılara rağmen halkın iradesi rantçı tek adam politikalarına hayır dedi

Bizim irademizi yok saymaya yönelik girişimlere sessiz kalmayacağız. Bütün ezilenlerin ve emekçilerin birliği aydınlık geleceğimizin teminatıdır. Bu memleket 6. Filo'yu denize döken devrimci gençlerindir. Deresine sahip çıkmak için nöbet tutan Havva ananındır. Bu memleket çocuklar ölmesin dediği için hapishaneye giren Ayşe öğretmenindir.

KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen: Sömürüden, yoksulluktan başka bir şey getirmeyen bu düzene itirazı olan emekçiler merhaba. Ülkemizin adım adım içine itildiği ekonomik, siyasal, toplumsal bunalım gittikçe derinleşiyor. Hayatımızın her hücresine nüfus eden bir ekonomik krizle karşı karşıyayız. Ülkemizi her alanda dışa bağımlı hale getiren, emek sömürüsünü derinleştiren, güvencesizleşmeyi, özelleştirmeleri dayatan neoliberal politikalarda ısrar kapitalizmin küresel krizini çok daha ağır hissetmemize neden oluyor. İş yükümüzü artıran, iş barışını bozan  performans sistemini; kuralsız, esnek çalışmayı tüm kamuya yaydılar. 130 binden fazla kamu emekçisini sorgusuz, sualsiz, hiçbir hukuki delil olmaksızın işinden, ekmeğinden ettiler. Çalışma hakkını, seyahat özgürlüğünü, eğitim hakkını gasbettiler. Seçme ve seçilme hakkına el uzattılar. 31 Mart seçimleri bizlere gösterdi ki birlikte olursak kutuplaştırmaya, bizi birbirimizin düşmanı yapmaya dayalı AKP-MHP ittifakını, siyaset tarzını yenebiliriz. Halkın iradesine saygı duymayanlara, seçimlere el koymaya çalışanlara karşı halkı ilgilendiren her kararın öznesi olmak istiyoruz. Söz, yetki, karar iktidar halkın olsun. İş güvencemize dokundurtmayacağız. Kıdem tazminatının fona devredilerek ortadan kaldırılmasına izin vermeyeceğiz. İhraçlara karşı mutlaka kazanacağız, geri döneceğiz.

ORTAK AÇIKLAMA

Kurumlar adına basın açıklaması Türkçe ve Kürtçe okundu.

Türkçe metni okuyan İşçi Hasan Oğuz: İş cinayetlerini olağanlaştıran ve işçinin kıdem tazminatına göz dikenlere karşı omuz omuza yürüyen işçiler kazanacak. Kriz bahanesiyle toplu işten çıkartmalara karşı güvenceli iş, sendikalılaşma önündeki engellerin kaldırılması, açlık sınırı altında çalışmak istemeyip enflasyon oranında zam yapılmasını talep eden işçiler olarak 1 Mayıs alanında haykırıyoruz… Kıdem tazminatı hakkımızı gasbettirmeyeceğiz.

Güvenceli iş istiyoruz, ekonomik krizin faturasını sermaye ve saray ödeyecek. Tüm hukuk tanımazlığıyla, bir gecede çıkarttıkları KHK’lerle binlerce emekçiyi açlığa mahkum eden ve tüm arsızlığıyla ‘ağaç kökü yesinler’ diyen kumpasçılar, gasp ettikleri mazbatalarla halkın iradesini çalan hırsızlara karşı,  ‘oy kullanamazlar’ dedikleri KHK’lılar,  1 Mayıs Meydanlarında ‘oy kullandık ve siz kaybettiniz’ diye haykırıyor… Muhalif  gazetecileri, akademisyenleri, siyasetçileri hapishanelere doldurup, duyma görme bilme hakkımızı elimizden alanlara karşı, sokak afişlerimizle, bildirilerimizle buluştuk..  Tekelci medyanın sansürüne rağmen burada 1 Mayıs alanındayız.

Tecrite karşı cezaevlerinde ve dışarıda devam eden açlık grevlerini ve açlık grevcilerinin seslerini duyurmak için alanlardayız. Hapishanelerde tecrite karşı açlık grevleriyle seslerini duyurmaya çalışan binlerce tutsağı görünmez duyulmaz kılanlara karşı 1 Mayıs alanından sesleniyoruz. Tecritte ısrar eden AKP iktidarı açlık grevleri sonuçlarının ve ölümlerin sorumlusu olarak tarihe geçecektir.

Siyasal iktidarın kollayarak büyüttüğü erkek şiddetine, cinsel tacize, tecavüze karşı, krizin bedelini evde ayrı işte ayrı ödetenlere, kadınların nasıl yaşamaları gerektiğini salık verenlere, Galatasaray Meydanı’nda çocuklarının akıbetini soran annelere, açlık grevindeki çocukları için kaygıyla bekleyen annelere saldıran erkek egemen iktidara karşı, itaat etmeyen, kadınlar, barış anneleri, Cumartesi Anneleri. 1 Mayıs alanında ‘bedenimiz kimliğimiz emeğimiz bizimdir’ diye haykırıyor.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’ya kadar uzanan bu ırkçı faşist zorbalığa, devlet şiddetine karşı, Türk, Kürt, Arap, Laz, Alevi, Sünni kadın erkek LGBTİ+ olarak tüm farklılıklarımızla yan yana 1 Mayıs alanlarındayız….. Eşit yurttaşlık onurlu barış ve özgürlük diye haykırıyoruz.

Savaşa karşı barışı savunuyoruz. Bizler; savaşlara, sınır ötesi operasyonlara, hayatların yerinden edilmesine karşı barışta ısrar edenleriz. Biz işçiler, emekçiler, kadınlar, gençler, yoksullar, ezilenlerin, “bir merminin fiyatından haberimiz yok ve öğrenmek de istemiyoruz”!  Biz, savaş ve çatışma politikalarıyla, ülkenin bugünü ve geleceğine dair umutsuzluk, çaresizlik ve inançsızlığa sürükleyenlere karşı buradayız. 1 Mayıs alanında umudu büyütüyor ve haykırıyoruz.

Ortadoğu’da yaşanan emperyalist paylaşım savaşları sonrası ülkemizde yaşamak zorunda kalan mültecilerin ve bölgede yaşanan baskı ve zulüm politikalarından dolayı metropollere gelmek zorunda kalan yoksul Kürt emekçilerinin maruz kaldığı ırkçılık, yoğunlaşan emek sömürüsü, güvencesiz ve ucuz iş gücü olarak kullanılmalarına karşı, ‘Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği’ diyenler 1 Mayıs alanındayız.

Yaşam alanlarının her geçen gün talan edilmesine karşı yaşamı savunuyoruz. Toprağımızı ve sularımızı ranta heba edenlere,  toprakla beraber yaşamı betona gömenlere karşı, Ayder yaylalarından, Amed surlarından, Munzur gözelerinden, kuzey ormanlarından esen rüzgarla buluştuk, 1 Mayıs alanına geldik! ‘Beton değil, toprak rezidans değil ağaç’ diye haykırıyoruz.

AKP, kindar ve dindar nesil yetiştirmek adına eğitimin tüm alanlarını cemaatlere ve yandaş vakıflara açtı. Her yıl değiştirilen sınav sistemine, eğitimdeki özelleştirmeye karşı çocukların geleceğini savunuyoruz. Geleceği karanlığa atan AKP iktidarına karşı laik, bilimsel, demokratik, parasız ve anadilde eğitim diyen eğitimciler olarak 1 Mayıs alanlarındayız.

Sağlıktaki ranta karşı mücadele eden ve ‘Savaş bir halk sağlığı sorunudur’ diyen sağlık emekçileri olarak da 1 Mayıs alanlarındayız. ’1 kereden ne olmuş ki’ ,‘1 kere olmuş münferit’, ‘rızası var’, ‘çocuklarına sahip çıkamamışlar’ gibi, saldırganı değil çocukları ve ailelerini suçlayan ifadelerle istismarı meşrulaştırarak son yıllarda hızla artan, çocuklara yönelik şiddet taciz ve istismarın ortağı olan siyasal iktidara karşı ‘güzel günler göreceğiz çocuklar’ diyebilmek için 1 Mayıs meydanlarındayız.

Hukuk tanımayan gerekçelerle 1 Mayıs Meydanı olan taksim meydanını halka kapatanlara hep beraber sesleniyoruz; ‘Her yer Taksim her yer direniş’”

Basın açıklamasının ardından sanatçı Sadık Gürbüz sahne aldı.

Bakırköy'den fotoğraflar:

Fotoğraf: ABC / Nermin Sağtekin

Fotoğraf: ABC / Nermin Sağtekin

Fotoğraf: ABC / Nermin Sağtekin

Fotoğraf: ABC / Nermin Sağtekin

Fotoğraf: ABC / Nermin Sağtekin

Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak amacıyla başlatılan Nöbetçi Yayın Yönetmenliği Kampanyası’na katıldığı için 1 yıl 6 ay hapis cezası alan DİSK Basın-İş Yönetim Kurulu üyesi feminist gazeteci-yazar Ayşe Düzkan için #1MAYIS DİSK Basın İş kortejinde dayanışma sloganı atıldı.

BERKİN ELVAN'IN AİLESİ DE ALANDA

Gezi Parkı eylemlerinde polisin attığı biber gazı fişeğinin başına isabet etmesi sonucu 269 gün sonra tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan ile Sami Elvan da 1 Mayıs'ın kutlanacağı Bakırköy Halk Pazarı'na yürüyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Haberleri

Depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 16 bin 170'e ulaştı
Felakette ikinci gün
Can kaybı 912'ye yükseldi
Can kaybı 912'ye yükseldi
Şanlıurfa-Diyarbakır yolu yine kapatıldı