İstanbul’da özel okul sayısı devlet okulu sayısını geçti

İstanbul’daki özel okul sayısı, devlet okulu sayısı bir farkla geçti. Türkiye Özel Okullar Derneği’nden alınan bilgiye göre, Türkiye genelinde bu yıl toplam bin 777 tane yeni özel okul açıldı. Bunun yaklaşık 350 tanesi...

İstanbul’daki özel okul sayısı, devlet okulu sayısı bir farkla geçti. Türkiye Özel Okullar Derneği’nden alınan bilgiye göre, Türkiye genelinde bu yıl toplam bin 777 tane yeni özel okul açıldı. Bunun yaklaşık 350 tanesi İstanbul’da açıldı. Böylece İstanbul’daki özel okul sayısı 3 bin 64’e yükselirken, devlet okulu sayısı ise 3 bin 63’te kaldı. Anaokulu, ilköğretim, ortaokul ve liseyle birlikte İstanbul’daki özel ve devlet okulu sayısı ise 6 bin 127 oldu.

Sözcü'den Yurdagül Uygun!un haberine göre; İstanbul’daki özel okul fiyatları ise 10 bin liradan başlıyor, 70 bin liraya kadar çıkıyor. Ortalama özel okul fiyatları ise 18 ile 20 bin lira arasında değişiyor. Bu arada İstanbul’daki öğrenci sayısı birçok Avrupa ülkesi nüfusundan fazla. İstanbul’da 3 milyonun üzerinde öğrenci bulunuyor.

''ÖZEL MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI’

CHP Bursa Milletvekili ve Milli Eğitim Komisyonu Üyesi Dr. Ceyhun İrgil, adının önünde milli olan ve milli olması gereken Milli Eğitim Bakanlığı’nın giderek sadece varlıklı, imkanı olan insanların özel milli eğitim bakanlığına dönüştüğünü söyledi.

''YOKSUL ÇOCUKLAR İÇİN ÇARESİZLİK SÖZKONUSU’

Bakanlığın ortaya koyduğu karmaşa, siyaset, umutsuzluk ve güvensizliğin sadece özel okulların artmasına ve özel eğitim sisteminin daha da yerleşmesine yol açtığını belirten İrgil, “Cumhuriyetin temel projelerinden biri, herkese eşit, adil, nitelikli ve ulaşılabilir eğitim vermektir. Bu, cumhuriyet döneminde gerçekleştirildi. Anadolu’nun en yoksul çocukları bile eşit eğitim şartlarında vali, hakim, hekim, öğretmen ya da istedikleri mesleğin sahibi oldular. Bugünkü eğitim sisteminde ise imam hatipler açılarak, Anadolu’nun yoksul çocuklarının bu okullara gitmesi zorlanıyor. Ülkenin yoksul çocukları için çaresizlik ve alternatifsizlik söz konusu'' diye konuştu.

''PARAN KADAR EĞİTİM SİSTEMİ’

Şu anda ortaya çıkan eğitim sisteminin ''paran kadar eğitim’ sistemi olduğunun altını çizen İrgil, şöyle devam etti: “Sadece imkanı olan aileler çocuklarını bu eğitim sisteminin çarpıklığından kurtarabiliyor. Yoksul ve imkanı olmayan ailelerin çocuklarının ise gelecekleri ipotek altına alınıyor, gelecekleri çalınıyor. Eşit ve nitelikli eğitim olmuyor. İstanbul’da özel okul sayısının devlet okulu sayısını bir sıfır öne geçmesi de bu tarihsel gerçekliğin somut bir ifadesidir. Bu şimdiye kadar yaptığımız uyarıların ve gidişatın rakamlarla bize gösterdiği bir gerçektir. Yoksul ve imkanı olmayan çocuklar, bu alternatifsizlik ve niteliksiz eğitimin sonuçlarını 15-20 yıl sonra çok acı olarak yaşayacak. Bilimin ve aklın temel alınmadığı eğitim sisteminin kurbanı olacaklar. ''Milli eğitim’ en yoksulun da en zenginin de eşit nitelikli eğitimin aldığı sistemin adıdır.''

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri

TUS tercihleri ne zaman başlayacak? 2024 TUS/1 tercih kontenjanlarında son durum
Bu hafta sonu hangi sınavlar var? 4-5 Mayıs ÖSYM sınav takvimi
Bu hafta sonu hangi sınavlar var? 4-5 Mayıs ÖSYM sınav takvimi
Açıköğretim Fakültesi bahar dönemi final takvimi: AÖF final sınavları ne zaman?
Bursluluk sınav neticeleri açıklandı mı, ne zaman açıklanacak? (2024 İOKBS sınav sonuç tarihi)