İstanbul'da Tarihi Keşifler: Helenistik, Osmanlı, Bizans ve Savaş Dönemlerine Ait Eserler Bulundu

İstanbul'da yapılan kazılarda Helenistik döneme ait mezar, Osmanlı çeşmesi, Bizans ayazması ve İkinci Dünya Savaşı'na ait sığınak keşfedildi.

İstanbul'da gerçekleştirilen kapsamlı arkeolojik kazılarda, Helenistik döneme ait mezarlar, Osmanlı dönemine ait çeşme, Bizans dönemine ait ayazma ve İkinci Dünya Savaşı'na ait sığınaklar gibi birçok önemli buluntu ortaya çıkarıldı. İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Rahmi Asal, 100 bin metrekarelik alanda yapılan çalışmalarda çoğunlukla Doğu Roma ve Bizans dönemine ait mimari kalıntılara ulaşıldığını açıkladı.

İstanbul'un tarihini aydınlatan kazılarda, Helenistik döneme ait mezar, çoklu mezar, döküm atölyesi, Osmanlı dönemine ait çeşme, Bizans döneminden kalma ayazma ve İkinci Dünya Savaşı'na ait sığınaklar keşfedildi.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Rahmi Asal, kazı çalışmalarının son durumu hakkında bilgi verirken, 2018'de Bölge Koruma Kurulu kararıyla başlanan kazıların şu ana kadar yaklaşık 100 bin metrekarelik bir alanda gerçekleştirildiğini belirtti. Asal, bu süreçte, çoğunlukla Doğu Roma ve Bizans dönemine ait mimari kalıntıların ortaya çıkarıldığını vurguladı.

Mimari kalıntılara ek olarak, sikke, seramik, figürin ve benzeri eserlerin de bulunduğunu ifade eden Asal, bu eserlerin kazıyla eş güdümlü olarak restorasyon, konservasyon ve tasnif çalışmalarının yapıldığını ve müzede koruma altına alındığını söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.