İstanbul’un dönüşümü için 10 kritik öneri

Özhaseki, İstanbul’da ilk etapta 600 bin, toplam 1.5 milyon riskli konutu depreme dayanıklı hale getirmek için çalışma yürüttüklerini, hızlı dönüşüm için yeni bir yasa hazırladıklarını ve birkaç ay içinde Meclis’e sunacaklarını açıkladı.

Sektör paydaşları, İstanbul’un dönüşümü için “Kentsel Dönüşüm Eylem Planı hazırlanması, İstanbul Dönüşüm Fonu kurulması, evi yıkılacak vatandaşa geçici çelik bina üretilmesi” gibi bazı önerilerde bulunmuş oldu.

Hürriyet’e konuşan sektör paydaşlarının önerileri şu şekilde:

"Eylem planı hazırlanmalı dönüşüm fonu kurulmalı"

Şehir Plancısı Faruk Göksu: “İstanbul’un yapılaşma kapasitesinin yoğunluğu, kamusal alanların yetersizliği dikkate alınarak ’Kentsel Dönüşüm Eylem Planı’ hazırlanması yeni yasada kesinlikle yer almalı. Planda yeni şehirlerin/rezerv alanların nerelerde kurulacağı belirlenmeli, teknik ve sosyal altyapı kaldırma kapasitelerinin hesaplanması mecburi hale getirilmeli. Öncelikli dönüşüm alanları planda yer almalı. Merkezi ve yerel yönetim, mülk sahipleri ve özel sektör arasındaki işleyişleri yönetmek üzere özerk bir ’İstanbul Kentsel Dönüşüm Birimi’ ve asıl kilit nokta olan finansman problemi için ‘İstanbul Dönüşüm Fonu’ kurulmalı. Sosyal Etki Değerlendirme Raporları’ mecburi olmalı. Rezerv alana insanlar taşınacaksa bu işleyişin nasıl olacağı netleşmeli. Mülklerin değer tespitine göre yer değiştirme olacağı belirtilerek, vatandaşın aklındaki soru işaretleri netleşmeli.”

“Arabuluculuk sistemiyle anlaşmalar hızlanır”

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu: “Müteahhitlerle vatandaşlar karşı karşıya kaldığında dönüşümün yapılamadığını gördük. O yüzden bizim yeni bir birime ihtiyacımız var. Bunu uzlaşı yöntemi, dönüşümün arabulucuğu gibi düşünebiliriz. Bakanlığın kuralları belirlediği, denetlediği kurumlar dönüşüm yapılacak alanı inceler ve hak sahibi ile müteahhit firmalar arasındaki paylaşıma karar verir. Vatandaşın 100 metrekare riskli evi var ise, yeni yapılacak evden kaç metrekare alacağını tespit eder. Bağımsız ve denetime tabi olduğu için hak kaybı olmaz ve süreç hızlanır. İşin finansmanı boyutunda da yurttaş ve bankalar karşı karşıya gelmemeli.

"Tersaneler 5 ay kapansın, yalnız çelik için çalışsın, müteahhitler de hafif çelik binalar yapsın"

Riskli evler yıkılacak. Peki yurttaş yeni ev yapılana kadar nereye gidecek? Depremden önemli gündemimiz yok. Tersaneler 5 ay kapansın, yalnız çelik için çalışsın, müteahhitler de hafif çelik binalar yapsın. 4 ayda bu tip binaları üretmek mümkün. Böylece dönüşümde evinden çıkan kişiler için geçici barınma ihtiyacı çözülür.”