İstanbul'da TEM Güneyi 4. Etap Uygulama İmar Planı’na ilişkin açılan iptal davası sonuçlandı. Mahkeme, binaların izin verilen 12 kat sınırını aşarak 22 ila 31 kat arasında inşa edildiğini belirleyerek, bu kararın kesinleştiğini duyurdu. Karar, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Dördüncü İdari Dava Dairesi tarafından verildi ve Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından onaylandı.
50 MILYAR DOLARLIK BÖLGE TEHLIKEDE
Değeri 50 milyar doların üzerinde tahmin edilen bölgede yaklaşık 80 bin kişi yaşıyor. Olası bir yıkım kararı, binlerce insanın evsiz kalma riskiyle karşı karşıya gelmesine neden olabilir. Bölgedeki yüksek katlı yapıların akıbeti, mahkemenin bu kararıyla büyük bir belirsizlik içerisine girmiş durumda.
DAVANIN SEYRI VE Z.Ö.’NÜN MÜCADELESI
Davayı başlatan kişi, Z.Ö. adlı bir bölge sakini. Z.Ö., 2015 yılında yüksek yapıların hızla inşa edilmesi üzerine Esenyurt Belediyesi'ne başvurarak imar planının iptalini talep etti. Ancak bu talebi reddedildi. Bunun üzerine 17 Mart 2016'da İstanbul 10. İdare Mahkemesi'ne başvuran Z.Ö.'nün başvurusu 2017'de reddedildi. Z.Ö., 2019 yılında dosyayı İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’ne taşıdı ve 2020 yılında Dördüncü İdari Dava Dairesi, Z.Ö.’nün talebini kabul ederek imar planını iptal etti.
BINLERCE KIŞININ HAYATINI ETKILEYEBILIR
Kararın kesinleşmesiyle birlikte, bölgede yaşayan binlerce kişi, binaların yıkılma riskiyle karşı karşıya. Bu durum, sadece ekonomik değil, sosyal olarak da büyük etki yaratabilir. Yapıların geleceği belirsizliğini korurken, Z.Ö.'nün başlattığı dava binlerce insanın hayatını doğrudan etkileme potansiyeline sahip.