İşte AKP'nin 'hukuku' ve 15 Temmuz sonrası rakamlar...

TBMM Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’na gönderilen ve darbe girişimi sonrası ihraç edilen yargı mensuplarının sayıları dikkate alınarak yapılan hesaplamada, AKP-Gülen ortaklığının yargıdaki yansımalarını ortaya...

TBMM Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’na gönderilen ve darbe girişimi sonrası ihraç edilen yargı mensuplarının sayıları dikkate alınarak yapılan hesaplamada, AKP-Gülen ortaklığının yargıdaki yansımalarını ortaya koydu.

Birgün'den Nurcan Gökdemir'in haberine göre, ihraç edilen hâkim ve savcıların yüzde 34.4’ünün AKP’nin iktidara geldiği 2002’den 2016’ya kadar geçen süreçte göreve başladı, buna karşın 1980-2003 döneminde göreve başlayanların oranının ise yüzde 15.7’de kaldı.

15 TEMMUZ SONRASI MESLEĞE KABUL EDİLENLERİN SAYISINDA REKOR
Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun 2017 yılı Faaliyet Raporu’nda yer alan veriler, yargıda 15 Temmuz sonrasının bilançosunu ortaya koydu.

2017 yılı sonu itibarıyla 3 bin 901 hakim ve savcının meslekten çıkartılma kararı kesinleşti. Terfi rakamları da önceki yıllardan farklı gerçekleşti. 2017 Ağustos ayı itibarıyla 4 bin 501 hakim ve savcının terfisi karara bağlandı. Faaliyet raporunun mesleğe kabul edilen hakim ve savcı adayı istatistiklerine göre ise 15 Temmuz darbe girişiminin ardından mesleğe kabul edilen hakim ve savcı adayı sayısında rekor kırıldı. 2012’den sonra en fazla atamanın yapıldığı yıl olan 2014’deki rakam bin 533 iken sınavda barajın kaldırılması ve mülakatla atamanın mümkün kılınması ile 2016 rakamı 4 bin 612’ye fırladı. 2017 yılında da 741 hakim ve savcının ataması yapıldı.

Rapora göre, ilk derece mahkemeleri ve yüksek mahkemelerde görev yapanlarla idari görevde bulunanlar dışında 2017 sonu itibarıyla hakim ve savcı sayısı 16 bin 201’e çıktı. 2002 yılında 9 bin 467 olan hakim ve savcı sayısı, 15 yılda iki katına yakın arttı. İlk derece ve bölge mahkemelerinde 14 bin 17, idari görevlerde ise 559 hakim ve savcı görev yapıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Tekirdağ'da aile faciası: Emniyet personeli, eşini ve çocuğunu öldürdü
İYİ Parti'den CHP'ye Geçiş: Bahadır Erdem Kararı
Kesici aletle yaralandı iddiası: Cezaevinde sinir krizi geçiren Dilan Polat tahliye mi oluyor
Hakim ve Savcı Yardımcılığı Yönetmeliği, Resmi Gazete'de
Bela göz göre göre gelmiş: Lisede güvenlik görevlisine 5 çocuğa cinsel istismar suçlamasıyla dava