İşte Türkiye işçi sınıfı gerçeği: OHAL'de işten çıkarmalar

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Dairesi (DİSK-AR) “Türkiye İşçi Sınıfı Gerçeği'' başlıklı saha araştırmasının sonuçlarını açıkladı.İşçi sınıfının çalışma ve yaşama koşulları...

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Dairesi (DİSK-AR) “Türkiye İşçi Sınıfı Gerçeği'' başlıklı saha araştırmasının sonuçlarını açıkladı.

İşçi sınıfının çalışma ve yaşama koşulları ile çalışma hayatı ve toplumsal konulardaki algı, tutum ve beklentilerini ortaya çıkarmayı hedefleyen rapor, anket çalışmalarına dayandırıldı.

Rapordan öne çıkan veriler ise şöyle:

Ücret: İşçilerin aylık ortalama giydirilmiş net geliri 1894 TL’dir. İşçilerin yüzde 66’sı ayda 2000 TL’den az gelir elde etmektedir.
Geçim sıkıntısı: İşçilerin yüzde 54’ü ay sonunu zorlukla getirdiğini ifade etmektedir. Lise altı eğitime sahip işçilerin yüzde 59’u ve sigortasız işçilerin yüzde 71’i ay sonunu zorlukla getirdiklerini beyan etmiştir.
Sigortasızlık: 15-24 yaş arası genç işçiler içinde sigortasızların oranı yüzde 34 ile 43 arasında değişmektedir.
Kiracılık: İşçilerin sadece yüzde 44’ü konut sahibi, yüzde 54’ü kirada oturuyor. Türkiye genelinde kiracı ortalaması ise yüzde 23’tür.
Yıllık izin: İşçilerin dörtte biri hiç yıllık izin kullanmıyor. Yıllık izin kullanmayanların oranı sigortasız işçilerde yüzde 48’e yükselmektedir.
Çalışma süreleri: OECD ülkelerinde haftalık ortalama çalışma süresi 40,4 saat iken Türkiye’de 49,3 saattir. İşçilerin yüzde 55’i haftada en az bir gün ve daha fazla olmak üzere fazla mesai yapmaktadır.
İşçi Sağlığı ve iş güvenliği: İşçilerin yüzde 44’üne göre işyerlerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri yetersizdir.
Sendikalaşma: İşçilerin yüzde 87’si sendikasız olduğunu söylemektedir. İşçilerin yüzde 44’ü sendikalara olumlu bakıyor, olumsuz bakanların oranı yüzde 16’dır.
En önemli sorun: İşçilere göre çalışma hayatının en önemli sorunu düşük ücret ve işsizlik.
İşten memnuniyetsizlik: İşçilerin yüzde 43’ü kendine ve ailesine yeterince zaman ayıramadığından şikayetçidir.
OHAL’de işten çıkarmalar: İşçilerin çoğunluğu OHAL döneminde çalışanların yargı kararı olmadan işten çıkarılmasını olumsuz olarak değerlendirmiştir.
Ayrımcılık: İşçilerin yüzde 14’ü kendisinin veya arkadaşının işyerinde siyasi görüş ve düşüncesi nedeniyle ayrımcılığa uğradığını beyan etmektedir.
Kadınlara yönelik ayrımcılık: Çalışma hayatında kadına yönelik ayrımcılık yüzde 23,2 ile işe alım aşamasında gerçekleşmektedir.
Kreş: İşçilerin sadece yüzde 7’si işyerlerinde kreş veya kreş desteği sunulduğunu söylüyor.
Sosyal faaliyet: İşçilerin en sık zaman ayırdıkları sosyal faaliyet alanı TV izleme ve sosyal medyadır

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Türk İHA'sı, Reisi'nin helikopterinin yerini tespit etmiş olabilir
ATM'den para çekerken dikkat! Yargıtay'dan önemli bir karar geldi
Dursun Özbek’ten Ali Koç’a büyük çağrı! Delikanlıysan gel!
Serdar Ortaç: "Kızlarda ayrılık acısı bir ay sürer"!
Derbi kavgası neredeyse tüm Türkiye'ye yayıldı: Yaralılar var!