Ayasofya’yı kimisi bir cami olarak İslam teolojisi içinde, kimisi de bir kilise olarak Hristiyan teolojisi içerisinde ele alır. İşte yolu İstanbuldan geçen ve hatta Ayasofya’yı kadrajına alan filmlerden bir seçki
Mehmet Erduğan dizidoktoru.com'da içinde Ayasofya geçen filmleri derledi
İşte o yazı: Ayasofya’yı kimisi bir cami olarak İslam teolojisi içinde, kimisi de bir kilise olarak Hristiyan teolojisi içerisinde ele alır. Benim için ise Ayasofya ne sadece bir cami, ne de sadece bir kilisedir. Benim için Ayasofya insanlığın ortak bir mirasıdır.
Elimizin altındaki belgelerin, belgesellerin; dünya mimarlık tarihinin en büyük anıtlarından biri olarak kabul ettiği bugünkü Ayasofya’yı, günümüzden yaklaşık 1500 yıl önce Batı Anadolu’lu iki mimar, Sökeli (Miletos) Isidoros ve Aydınlı (Tralles) Anthemios inşa etmiş. Yapımına Bizans İmparatoru Justinianos tarafından karar verilen bugünkü Ayasofya’nın inşaatında, yüz ustabaşının yönetiminde onbine yakın işçi çalışmış ve bu dev eser, 27 Aralık 537 tarihinde açılmış.
Justinianos’dan sonra gelen Bizans İmparatorlarının büyük özen gösterdikleri Ayasofya, 1453 yılında Türklerin İstanbul’u fethetmelerinden sonra camiye çevrimiş ve bu kutsal mekana aynı özeni, bu defa Osmanlı Sultanları göstermeye başlamış.