Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, sigortalıların kısa çalışma ödeneğinden daha fazla faydalanabilmesi amacıyla asgari prim ödeme gün sayısında bir değişiklik yapılacağını duyurdu.
Şu anda işsizlik maaşı alabilmek için son 3 yıl içinde 600 gün prim ödeme şartı bulunuyor. Ancak, Meclis'e getirilecek olan yeni düzenleme ile bu şart 450 güne düşürülecek.
Bakan Işıkhan, konuyla ilgili yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:
"İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Başkanlığımıza sunuldu.
İşsizlik Sigortası Fonu kullanılarak uygulanan pasif işgücü piyasası programlarının etkinliğini artırmak için yurttaşlarımızın faydasına olacak adımlar atmaya devam ediyoruz.
Sigortalı yurttaşlarımızın kısa çalışma ödeneğinden daha fazla yararlanabilmesi için son 3 senesinde gereken asgari prim ödeme gün sayısını 600 günden 450 güne indiriyoruz."
İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunulmuştur.
3 YIL ŞARTI DEĞİŞMEDİ
İşsizlik Sigorta Fonu ödemesi için yapılacak başvurularda aranan prim gün sayısı şartı 600 günden 450'ye düşürülürken, söz konusu ödemeyi içerisine alan dönem ise 3 yıl olarak sabit bırakıldı.
Yeni düzenlemeye göre bir çalışan, son 3 yıl içerisinde 450 gün süresince prim ödemesi gerçekleştirmesi halinde, işsizlik durumlarında kısa çalışma ödeneğine başvurmaya hak kazanacak.
İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR OLDU?
Yeni düzenlemeye göre işsizlik maaşı, son 4 aylık ücret ortalamasının yüzde 40'ı oranında hesaplanacak. Ancak, bu maaşın yeni asgari ücretle kademeli olarak yansıtılması bekleniyor. Buna göre, işsizlik maaşı en düşük 7 bin 940 TL, en yüksek ise 15 bin 880 TL olacak.
İşsizlik ödeneği 2023 senesinde taban tutar 5 bin 365,60 TL, tavan tutar 10 bin 731,20 TL olarak hesaplanıyordu.