İsveç'in NATO üyeliği TBMM'den onay aldı, ABD mumnun oldu ve F-16 satışı için Türkiye'ye göz kı

Amerika Birleşik Devletleri yönetimi, İsveç'in NATO'ya üyelik sürecinin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dışişleri Komisyonu'ndan geçmesinden memnuniyet duyduğunu ve Ankara'ya F-16 savaş uçaklarının satış sürecine ilişkin duyarlı şekilde çalıştığını bildirdi.

Türkiye-İsveç ilişkilerinde NATO'ya katılım adımı. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dışişleri Komisyonu'nda kabul edilen NATO'ya İsveç'in Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, uluslararası ilişkilerde önemli bir adım olarak kayda geçti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Türkiye'nin bu adımını memnuniyetle karşıladıklarını ifade ederek, Genel Kurulda tasarının geçmesini ve imzalanmasını beklediklerini belirtti.

F-16 SATIŞI VE İSVEÇ'İN NATO ÜYELİĞİ ARASINDAKİ BAĞLANTILARIN DEĞERLENDİRİLMESİ

ABD'li Sözcü Miller, Türkiye'nin F-16 satışı ile İsveç'in NATO üyeliği konularını yönetim olarak birbirinden bağımsız görmediklerini vurguladı. Ancak, Kongre üyeleri arasında bu iki meseleyi bağlantılı görenlerin olduğuna dikkat çekti. Kongrede bu konularda bazı sorunların bulunduğunu belirten Miller, F-16'lar da dahil olmak üzere iki ülke arasındaki meselelere hassasiyetle yaklaştıklarını ifade etti.

 

F-16 SATIŞINA İLİŞKİN KONGRE İLE İLERLEME

Miller, F-16 satışına ilişkin Kongreye resmi bildirimin ne zaman yapılacağı konusunda şu anda bir yorum yapmaktan kaçındı. Ancak, Türkiye'nin F-16 filosunun modernizasyonunu desteklediklerini ve bu durumun NATO'yu güçlendireceğini belirten ABD Başkanı Joe Biden ve diğer yetkililerin daha önceki açıklamalarını hatırlatarak, bu konuda ilerleme kaydedilmesi için çaba sarf ettiklerini ifade etti.

 

NATO'YA İSVEÇ'İN KATILIMINA İLİŞKİN PROTOKOL

26 Aralık 2023 tarihinde TBMM Dışişleri Komisyonu tarafından kabul edilen NATO'ya İsveç'in Katılımına İlişkin Protokol, bu gelişmeyle birlikte Türkiye-İsveç ilişkilerinde ve NATO'nun genişlemesinde önemli bir dönemeç yaşanmış oldu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Gazze'ye yardım için alternatif rotalar belirleniyor
Joe Biden'ın benzin fiyatlarını düşürmek için yeni hamlesi: 1 milyon varil satılacak
İsrail ABD baskısına dayanamadı: AP'nin ekipmanlarını iade edecek
Gizemli Dublin-New York Portalı: Yeniden Açıldı ve Yeni Kurallar Devreye Girdi!
Almanya'dan Ukrayna'ya Destek: Baerbock, Hava Savunması İçin Fon Topluyor!