İsveç'in nüfusu 10 milyon oldu

MUSTAFA SÖNMEZ / İSVEÇ Avrupa ülkeleri arasında son yıllarda nüfusu hızla artan ilk dört ülke arasına giren İsveç’in bu nüfus artışında ülkeye gelen göçmenlerin büyük payı var. İsveçli kadınlarda doğum oranı 1.1...

MUSTAFA SÖNMEZ / İSVEÇ 

Avrupa ülkeleri arasında son yıllarda nüfusu hızla artan ilk dört ülke arasına giren İsveç’in bu nüfus artışında ülkeye gelen göçmenlerin büyük payı var. İsveçli kadınlarda doğum oranı 1.1 düzeyinde kalırken göçmen kökenlilerde 3.2 ile 4.6 arasında değişiyor. İsveç’te yaşayan Türkiye’den gelenler arasında doğum oranı 3.6’dan geriliyerek 3.2’ye düşmüş durumda. Doğum oranının en yüksek olduğu göçmenler grubunu Somalyalılar ve Ortadoğu kökenliler oluşturuyor.

Avrupa ülkeleri arasında Almanya, Polonya, Bulgaristan, Romanya ve Yunanistan’ın nüfusunda azalmalar görülürken İsveç’te artışın yaşanması memnuniyetle karşılanıyor. Yapılan istatistiksel değerlendirmelere  göre İsveç, 2030’lardan sonra işgücü açığına sahip bir konuma geliyor. Bu nedenle kurumlar artıştan yakınmıyorlar.

İsveç bu nüfus artışıyla Macaristan’dan fazla, Portekiz, Yunanistan, Çek Cumhuriyeti ve Belçika’ya yaklaşmış durumda. İsveç günlük olarak artan ya da eksilen nüfusun istatistiğini tutuyor. Bu artışta ülkeden ayrılanlarla ülkeye gelen ve geri dönen İsveçlilerin arasındaki denge gelenlerden yana kaydığını gösteriyor.

İsveç’te ortalama ölüm yaşı 83’ün üzerinde bulunuyor. 100 yaşının üzerinde 1000’den fazla insan bulunuyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Fordham Üniversitesi, ABD'de Filistin'e destek gösterilerinin son adresi haline geldi
Plastik kirliliğine en fazla sebebiyet veren markalar belirlendi!
İsrail'in Misilleme Tehdidi: Tutuklama Kararı Çöküşe Yol Açabilir
KFC ve Pizza Hut'un ABD'deki satışları geriledi
Blinken'in İsrail Ziyareti: Gazze Saldırıları ve Rehine Krizi Görüşüldü