Enerji tüketiminde ciddi artışlar gözlemleyen İsveçli yetkililer, Euronews’in haberine göre Avrupa Birliği’ne yüksek miktarda enerji tüketen kripto madenciliği yasaklaması gerektiği konusunda bir tavsiyede bulundu.
Yetkililere göre kripto madenciliği iklim hedefi için bir tehdit oluşturuyor
Kripto para birimlerinin üretimi için kullanılan enerji miktarının, Paris Anlaşması kapsamındaki iklim hedefini gerçekleştirmek konusunda bir tehdit olarak gören İsveçli yetkililer, Avrupa Birliği’ne şok bir çağrı yaptı.
İsveç Çevre Koruma Ajansı Başkanı Björn Risinger ve İsveç Mali Denetleme Kurumunun başındaki isim olan Erik Thedeen, İsveç’te bu yıl Bitcoin madencilik faaliyetlerindeki artışa bağlı olarak şu an 200.000 bireysel elektrik tüketicisinin kullanımına eşdeğer hale geldiği vurgulayarak endişelerini paylaştı.
İsveç’in üst düzey yetkilileri tarafından sunulan rapor, Avrupa Birliği sınırları içerisinde iş ispatı (Proof of Work – PoW) yapısında çalışan kripto para madenciliğinin yasaklanması, ülkede yeni kurulacak olan madencilik tesislerinin durdurulması ve bu alana yatırım yapan diğer şirketlerin ticaretlerinin de durdurulması gibi sert önlemler içeriyor. Yetkililerin bu kapsamda talepleri kripto varlıkların çevresel faktörlere göre sürdürülebilir olarak tanımlanmasının yasaklanması.
İsveç üst düzey yetkililerinin özellikle üzerinde durduğu bir konu ise dünyanın en büyük kripto para birimleri olan Bitcoin ve Ethereum’un çıkarılmak üzere kullanıldığı yöntem olan iş ispatı konsepti. İş ispatı yöntemiyle kripto para tedavülü, belirli matematiksel denklemlerin yüksek işlem gücü ve enerji ile çözülmesi olarak bilinir.
Bu yolla oluşturulan bloklar karşılığı madenciler kripto para ödülleri alırlar. Bu süreç için bir de zorluk değeri bulunmaktadır. Kripto para ağında oluşturulan blok sayısı artışına bağlı olarak ölçülen zorluk arttıkça daha fazla işlem gücü ve enerjiye ihtiyaç duyulmaktadır.
Bitcoin madenciliğinde blok sayısı yükseldikçe işlem gücü ve enerji ihtiyacı da artıyor
Madenciler blok ödülünü almak için birbirleriyle rekabet halindeyken maliyet yönetimi de bu konuda oldukça önemli hale geliyor. Bundan dolayı madenciler enerji fiyatlarının daha düşük olduğu bölgeleri tercih ediyorlar. Özellikle Çin’in madencileri ülke dışına çıkarmasından sonra kripto para madenciliğinde baskın ülke olarak ABD ön plana çıksa da kuzey ülkeleri de enerjinin nispeten ucuz olmasından dolayı madenciler için tercih edilen bölgeler arasında yer aldı.
Risinger ve Thedeen, enerji kullanımının karşılaştırması açısında çarpıcı bir örnek daha sundular. İki üst düzey yetkiliye göre bir Bitcoin çıkarmak için gerekli olan enerjinin standart bir elektrikli arabanın 1,8 milyon kilometre katetmesiyle eşdeğer olduğunu söylediler. Bu hesabın Dünya çevresinde 40 tur atmak anlamına geldiğini dile getiren yetkililer, kripto madenciliğinin yenilebilir enerjinin kullanımı için de uygun olmadığını düşünüyorlar.
Şimdi Avrupa Birliği’nin İsveç’in iki üst düzey yetkilisinden gelen bu yasaklama talebine nasıl cevap vereceği merakla bekleniyor.