İtalyan bilim insanlarının gündemi: Üçüncü ve dördüncü doz aşı bağışıklık sistemine zarar mı veriyor?

Gazeteci Aslı Kayabal, Avrupa ve İtalya'da tartışılan hatırlatma doz aşıyla ilgili tartışmaları yazdı

Aslı KAYABAL / Gazeteci - İTALYA

Avrupa Farmakoloji Ajansı (EMA). ‘klinik veriler noksan olduğu için üç ay süreyle aşı tekrarı önermemiz mümkün değil’ diye açıklama yaparken, İtalya’da bazı bilim insanları, kısa sürelerle yapılan aşı tekrarlarının bağışıklık sistemini felç edebileceğine dikkat çekti

Covid-19 salgınında 12 yas üzerindeki nüfusunun yüzde 86,58’ini çift dozla aşılayan İtalya’da salgın. pek çok AB ülkesi gibi kontrol altına alınamıyor. En son üçüncü doz ile süre gelen aşı kampanyası, bilim insanları arasında tartışma yarattı. Bir grup bilim insanı üç dört ay arayla Pfizer-Biontech, Moderna gibi mRna içeren modern aşıların enjekte edilmesi durumunda bağışıklık sisteminin felç noktasına gelebileceğine dikkat çekti.

EMA’nın (Avrupa Farmakoli Ajansı) aşı stratejisi sorumlusu Marco Cavaleri, “Her üç dört ayda bir aşı tekrarları yapılamaz. Dördüncü doz konusunda hiç bir araştırma ve klinik bulgu mevcut değilken, kısa bir zaman diliminde aşı tekrarları yapmak doğru değil” dedi. 

İngiliz sağlık otoritesi HSA’nin raporuna göre ise üçüncü doz aşıların enjekte edilmesinden 10 hafta sonra aşının koruyucu etkisi yüzde 15-25 oranında düşüyor. Oysa geçtiğimiz kasım ayında aşının  koruma gücü 5-10 yıl ile ifade ediliyordu.
Raporda İngiltere’nin  üçüncü doz aşılara ilk iki aşının ardından üç ay sonra, İtalya’nın ise dört ay sonra başladığı vurgulanıyor, 
İtalya’da pandemi yönetiminden sorumlu bilim kurulunda immunolog olarak görev yapan  Sergio Abrignani de, aşı tekrarlarının kısa aralarla yapılmasına karşı çıkıyor. Abrignani, Corriere della Sera gazetesine yaptığı açıklamada, “Tekrar aşıların, iki üç ay arayla yapılması, tam tersi sonuçlar getirebilir. Şöyle ki bağışıklık sistemi, enfeksiyonlara ya da enjekte edilen aşıya karşı yeterince kişiyi yeterince savunamaz.” dedi. İtalya’da Yüksek Sağlık Şurası bulaşıcı hastalıklar  eski yöneticisi Antonio Cassone ise kısa aralıklarla  yapılan aşı tekrarlarının bağışıklık sistemini kısa sokabileceğini soyluyor. Bunun sonucunda bağışıklık sisteminin paraliz yaşayacağını öne sürüyor.  
Roma Gemelli hastanesi bulaşıcı hastalıklar yöneticisi ve Avrupa Farmakoloji Ajansı üyesi Roberto Cauda da meslektaşları ile aynı görüşleri paylaşıyor. Lincei Akademesinde görevli immunolog Guido Forni ise, “Mevcut aşıların koruyucu etkisi kısa bir süre içinde yok oluyor, Hepimizin bildiği gibi bağışıklık sisteminin sürekli stres altında tutulması bağışıklık gücünün enfeksiyonlar karşısında savunmasız kalmasına neden olur” diye konuşuyor.  
Antonio Cassone, mukoza üzerinde etkili bir aşı geliştirilebilirse salgının kontrolünde önemli bir adim atılacağını. Molnupiravir gibi antiviral ilaçların hastalığın ilk aşamasında kullanımının da salgını önleyebileceğini dile getiriyor. 

İsrail Sağlık Bakanlığı 154 kişi üzerinde test  edilen dördüncü dozla aşı kampanyasına devam ederken Wuhan virüsüne karşı etkili olan bu aşıların yaşlı, kronik hastalığı olan, bağışıklık sistemi baskı altındaki ne kadar koruyacağı konusunda klinik bilgilerin noksanlığına dikkat çekiliyor. 

Il Fatto Quotidiano gazetesinde 13 ocak 2021 tarihinde yayımlanan haberde Türkiye’de Sağlık Bakanlığının önerisiyle iki doz Sinovac aşısı olan vatandaşların üç ay içinde Pfizer-Biontech aşısı oldukları, yine bakanlığın çağrısı ile Türkiye’de beşinci doz aşı için randevu verildiğine vurgu yapılıyor. 

Aslı Kayabal / İTALYA
 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.