İttifak''ta ''bedelli askerlik'' çatlağı

Seçim kampanyaları döneminde AKP’nin progpaganda malzemesi olan bedelli askerlik uygulaması, beklentilere karşın sonbahara kaldı.

TBMM’de sayısal çoğunluğu sağlayamayan AKP’nin bu vaadini gerçekleştirmek için nasıl bir ittifak arayışına gireceği de henüz netleşmedi. MHP’nin kategorik olarak bedelli askerliğe karşı çıkması, bu konuyu müttefikler arasında yaşanması muhtemel ilk sorun olarak öne çıkarıyor. Toplumdaki yoğun beklenti nedeniyle bedelli askerlik uygulamasının değerlendirileceği vaadini AKP propaganda sürecinde gündeme getirdi. TBMM’nin 1 Ekim’e kadar tatilde olması nedeniyle bedelli asklerlik konusunda bir yasal düzenleme yapılması da olanaksızlaşıyor.

AKP MHP'YE YİNE MUHTAÇ
Diğer sorunlu durum ise AKP’nin bedelli askerliği çıkarması için MHP dışında bu konuya destek verecek bir parti bulması. Bu konuların ancak sonbaharda Meclis’in açılmasının ardından gündeme gelmesi ve düzenleme yapılması bekleniyor. Özellikle sosyal medya üzerinden bedelli askerlik istemlerini gündeme getiren yükümlüler ise üç aylık yeni bir bekleyiş sürecine girecek. Düzenleme yapılana kadar celp dönemi gelmesine karşın yükümlülüğünü yerine getirmeyenlerin ve asker kaçağı konumundaki yurttaş sayısının artabileceği savunuluyor.

Cumhururiyet'ten Sertaç Eş'in haberine göre, bedelli askerlik uygulamasının OHAL kararnamesi ile düzenlenmesi olanaklı iken, AKP’nin bu yöntei kullanıp kullanmayacağı ise bilinmiyor. Genelkurmay’dan gelen bilgilere dayanılarak Milli Savunma Bakanlığı’nın yaptığı seçenekli bedelli askerlik uygulamaları taslağı da hazır. İktidarın vereceği kararın ardından bedelli askerlik uygulamasının hangi yaş aralığında, bedelinin ne kadar olacağı da ortaya çıkacak. Genelkurmay’ın asker ihtiyacına ilişkin değerlendirmesi dikkate alınarak asker kaynağının sıkıntıya sokulmasının önüne geçileceği ve yaşın buna göre belirleneceği öğrenildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri

Artık, daha iyi bir gelecek adına, birlikte çalışmanın tam zamanıdır
TBMM'de Can Atalay'ın boşalan odasına İYİ Partili Erhan Usta yerleşti
"Netanyahu ateşkes müzakerelerini sabote ediyor"
Erdoğan'ın ziyaretinin ardından kritik zirve!: Özel ile Kılıçdaroğlu Ahlatlıbel’de bir arada!
Özel: “Siyasetçilerin el sıkışmadığı dönemlerin sonu demokrasi için felaket olmuştur”