İyi Hal İndirimi Tarih Oluyor! Her Suçun Bedeli Ağır Olacak

Kamuoyunda infial yaratan olaylar karşısında cezasızlık algısının önüne geçmek için hükümet kapsamlı bir reform hazırlıyor. Suç işleyen herkesin cezaevine gireceği düzenleme ve hadım yasası gündemde. Peki bu yasalar uygulanabilir mi?

Yeni düzenlemeye göre, mevcut ceza infaz sisteminde iki yılın altında hapis cezası alanlar, denetimli serbestlik ile cezaevine girmeden tahliye olabiliyordu. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla başlatılan çalışmalar sonucunda, bu durum değiştirilecek. Yeni düzenleme ile suç işleyen herkes, en az bir ay da olsa, cezaevine girecek. Bu sayede, suçluların "ceza almadan kurtulma" algısının önüne geçilmesi hedefleniyor.

İYİ HAL İNDİRİMİNE YENİ DÜZENLEME

Ceza sisteminde yer alan iyi hal indirimi de değişikliğe uğrayacak. Suçluların mahkeme sürecinde ya da cezaevinde sergilediği olumlu davranışlar, ceza indirimine sebep oluyordu. Ancak kamuoyunda bu indirimlerin caydırıcı olmadığı yönündeki eleştiriler üzerine, bu uygulama yeniden gözden geçirilecek ve suçluların yaptıkları yanlarına kar kalmayacak.

HADIM YASASI GÜNDEMDE

Toplumda tartışmalara yol açan hadım yasası da gündemde. Cinsel suçlarla mücadele kapsamında gündeme gelen bu yasa, bilimsel ve hukuki ölçütlere dayandırılarak uygulanabilir mi sorusu tartışılıyor. Avukat Selahattin Par, hadım cezasının uygulanabilirliği hakkında, "Bu tür cezaların uygulanabilmesi için suçlunun geçmişinde benzer suçlar işlemiş olması, mahkeme kararı ile cinsel sapkınlıklarının ispatlanması gerekmektedir" dedi. Ancak toplum bu konuda ikiye bölünmüş durumda. Bir kesim, daha ağır cezalarla caydırıcılığın artırılması gerektiğini savunurken, diğer bir kesim ise bu yasanın yeterli olacağını düşünüyor.

YENİ YASALAR NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

Yeni düzenlemelerin yakın zamanda Meclis'e sunulması bekleniyor. Özellikle ceza infaz yasasında yapılacak olan değişikliklerin kısa sürede yürürlüğe girmesi ve suçluların elini kolunu sallayarak dışarıda dolaşmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.