TBMM'de devam eden 2024 bütçe görüşmeleri sırasında konuşan İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, asgari ücretin yılda bir defa güncellenmesinin yetersiz olduğunu belirterek, "Bu kadar yüksek enflasyon döneminde asgari ücretin bir defa verilmesi diye bir şey olmaz" dedi. Usta, ayrıca bütçe görüşmelerinin beklenen verimliliği sağlamadığını ifade etti.
BÜTÇE GÖRÜŞMELERİNDE DEĞERLENDİRME: VERİMLİ BİR TARTIŞMA MI?
Erhan Usta, Genel Kurul'da gerçekleşen 2024 bütçe görüşmelerini değerlendirerek, Plan Bütçe Komisyonu'ndaki ve Genel Kurul'daki tartışmaların yeterince verimli olmadığını ifade etti. Usta, hükümet yetkililerinin özeleştiri yapmaktan kaçındığını belirtti.
Son iki yılda maliye politikasında bir değişiklik olduğunu ifade eden Usta, özellikle ek bütçe gereksinimlerine gidilerek parlamentonun bütçe hakkının korunduğunu belirtti. Ancak, bu yılın istisnai bir yıl olmasına rağmen, bütçe harcamalarında yüzde 68'e varan bir sapmanın yaşandığını vurguladı.
ASGARİ ÜCRET AÇLIK SINIRININ ALTINDA OLMAMALI!
Asgari ücret konusuna da değinen Usta, normal asgari ücretin 11 bin 400 liranın üzerinde olması gerektiğini dile getirdi. Açlık sınırının altında bir asgari ücretin kabul edilemez olduğunu vurgulayan Usta, "Normal asgari ücret şu anda 11 bin 400 liranın üzerine hangi rakamı verirseniz verin bana göre bir anlamı yok, bir defa bazı düzeltmemiz lazım. Açlık sınırının altında bir asgari ücreti kabul etme imkanı yok. Bakın, geçen yıl kümülatife baktığımızda asgari ücret açlık sınırının toplamda 18 bin 610 lira altında olmuş yani çalışanların asgari ücreti topladığınızda aldığı para on iki aylık açlık sınırı 18 bin 610 lira, bir defa bunu telafi eder misiniz, etmez misiniz bilmiyorum. Ancak şu laf çok tehlikeli: "Biz asgari ücrete ocakta bir defa vereceğiz'. Ya, bu kadar yüksek enflasyon döneminde asgari ücretin bir defa verilmesi diye bir şey olmaz." şeklinde konuştu.
ASGARİ ÜCRETİN YILDA BİR DEFA GÜNCELLENMESİ ELEŞTİRİSİ: YETERLİ DEĞİL!
Usta, asgari ücretin yılda bir defa Ocak ayında güncellenmesinin yeterli olmadığını belirterek, enflasyonun altı ay boyunca devam ettiğini ve bu süre zarfında maaşların sabit kaldığını, bu nedenle refah kaybı yaşandığını ifade etti. Usta, "Enflasyon altı ay beklemiyor, enflasyon ocaktan itibaren şubat, mart diye böyle artarak gidiyor. Temmuza geldiğimizde diyelim ki öngörülen enflasyona göre yüzde 30’luk bir fark oluştu. Temmuzda o farkı veriyorsunuz fakat ocak ile temmuz arasındaki her ay oluşan o enflasyondan, maaşın sabit kalmasından kaynaklanan bir refah kaybı var. Orada her defasında bir üçgen oluşuyor, refah kaybıüçgeni. Temmuzda telafi edebilirsiniz fakat altı aylık kayıp ne olacak, altı aylık alım gücü düşüklüğü? Dolayısıyla bunlarıöngörerek ocak ayı ayarlamalarının yapılması lazım." dedi.