İyi zeytinyağı nasıl anlaşılır? Bahar Alan’dan tüketicilere önemli uyarılar!

Ege Bölgesi'nde zeytinin erken hasadı başladı. Üreticiler, ağaçların bakımlı ve zeytinin kaliteli olmasıyla bu yıl üretimde artış bekliyor. Türkiye, dünya genelinde düşen üretime rağmen, zeytinyağında ihracat hedeflerini büyütüyor. Bahar Alan, yeni sezona dair umut verici açıklamalarda bulundu.

Ege Bölgesi'nde zeytinin erken hasadı başladı. Zeytinyağı üreticileri, ağaçların durumu ve ürün kalitesini dikkate alarak bu sezon üretim artışı bekliyor. Türkiye’de geçen yıl 1 milyon 520 bin ton zeytin, 422 bin ton zeytinyağı üretimi gerçekleşirken, zeytinyağı ihracatı 182 bin ton olarak kaydedildi.

DÜNYA ÜRETİMİ AZALIRKEN TÜRKİYE ARTTI

İspanya ve İtalya gibi ülkelerde zeytinyağı üretiminin yüzde 20 oranında azalmasına rağmen, Türkiye’de 2022/2023 sezonunda üretim artışı görüldü. Geçen yıl uygulanan dökme ve varilli zeytinyağı ihracatındaki kısıtlamaların kaldırılması ise üreticiler tarafından memnuniyetle karşılandı. Bu gelişmeler, 2024/25 sezonunda üretim ve ihracat beklentilerini yükseltti.

'SEZON UMUT VERİCİ'

Zeytinyağı üreticisi Bahar Alan, zeytinin erken hasat dönemine başladıklarını ve bu sezon ağaçların bakımının iyi, ürün kalitesinin ise yüksek olduğunu belirtti. Alan, "Bu sezon zeytin sineği gibi sorunlarla karşılaşmadık. Düşük asitli kaliteli zeytinyağı elde ediyoruz. 2024/2025 sezonu üreticiler için oldukça umut verici" dedi.

YEREL ÇEŞİTLERİN ÖNEMİNE VURGU

Bahar Alan, Ege Bölgesi’nde Ayvalık, Memecik, Tirilye ve Yamalak sarısı gibi Türkiye'ye özgü zeytin çeşitlerini işlediklerini belirterek, biyoçeşitliliği korumanın önemine dikkat çekti. Bu yerel çeşitleri işleyerek, hem yurt içinde hem de uluslararası platformlarda tanıtmayı hedeflediklerini ifade etti.

İHRACATTA HEDEF BÜYÜYOR

Alan, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Arap Emirlikleri, Japonya ve Avrupa ülkelerine ihracat yaptıklarını, yakın dönemde hedeflerinin İngiltere olduğunu söyledi. Türk zeytinyağının uluslararası arenada önemli bir ivme kazandığını vurgulayan Alan, pazarlama stratejileriyle Türkiye'nin bu alandaki gücünü artırabileceğini belirtti.

TAĞŞİŞE DİKKAT

Zeytinyağında son dönemde sıkça gündeme gelen tağşiş konusuna da değinen Alan, tüketicilerin zeytinyağı alırken tadına ve kokusuna dikkat etmeleri gerektiğini, iyi bir zeytinyağının meyvemsi bir tat ve taze bir kokuya sahip olması gerektiğini söyledi. Alan, "Renk, bir kalite kriteri değildir. Zeytinyağının tazeliğini tadı ve kokusundan anlayabilirsiniz" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.