İzmir Depremi sonrasında yapılacak yeni binaların altından fay zonu geçiyor

Jeoloji Mühendisleri İzmir Şubesi, İzmir Depremi'nin ardından Bornova'da yapılması planlana yeni evlerin altından fay zonu geçtiğini açıkladı.

Jeoloji Mühendisleri İzmir Şubesi, İzmir Depremi'nin ardından Bornova'da yapılması planlana yeni evlerin altından fay zonu geçtiğini açıkladı. 

Konuyla ilgili açıklama yapan Oda, “Ülkemizde de fay yasası çıkarılarak, aktif fay zonlarının geçtiği alanlarda özel jeolojik araştırmalar yapılarak bu zonların geçtiği güzergahlar belirlenmeli ve belirlenen ‘fay sakınım bandı’ üstüne bina ve bina türü yapıların yapılması yasaklanmalı, mevcut bina ve bina türü yapılar ise kentsel dönüşüm kapsamına alınarak vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği sağlanmalıdır. Bakanlık tarafından ilan edilen rezerv yapı alanı üzerinde Odamız tarafından yapılan incelemede, MTA Genel Müdürlüğü tarafından 2012 yılında yayınlanan Türkiye Diri Fay Haritası'nda aktif olduğu belirtilen Bornova Fay Zonu'nun geçtiği görülmektedir” ifadelerini kullandı.

''YASAKLANMALI!''

Bornova Fay Zonu'nun geçtiği güzergahın belirlenmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, “Bornova Fay Zonu Üzerinde özel jeolojik araştırmalar yapılarak, fayın determinasyonu yapılmalı, yapılan bu determinasyon sonucuna göre fayın geçtiği güzergahları kenarlarında gerekli ‘fay sakınım bantları’ oluşturulmalıdır. Belirlenen fay sakınım bantları 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarına işlenerek ‘fay sakınım bandı’ içinde kalan alanlara bina ve bina türü yapıların yapılması yasaklanmalıdır. Ayrıca yapılacak bu çalışma ile inşaat çalışmaları tamamlanmak üzere olan İzmir Şehir Hastanesi`nin de ‘Bornova fayı’ ile olan ilişkisi ortaya çıkarılacaktır” denildi.

Açıklama, “ABD, Yeni Zelanda, AB ülkeleri ile çok sayıdaki gelişmiş ülkede ‘aktif fay zonları’ üzerine bina ve bina türü yapıların yapılması yasaklanmış olmasına rağmen, Ülkemizde ise fay zonları üstünde bina ve bina türü yapıların yapılması serbest olduğu gibi, hiçbir belediye/valilik aktif fay zonlarını imar planlarına işlememektedir. Bu durum olası depremlerde can ve mal kayıplarını artırırken, vatandaşımızın da doğru bilgi almasının önüne geçmektedir. Bu nedenle ülkemizde de fay yasası acilen çıkarılmalı, aktif fay zonlarının geçtiği alanlarda özel jeolojik araştırmalar yapılarak bu zonların geçtiği güzergahlar belirlenmeli ve belirlenen ‘fay sakınım bandı’ üstüne bina ve bina türü yapıların yapılması yasaklanmalı, mevcut bina ve bina türü yapılar ise acilen kentsel dönüşüm kapsamına alınarak vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği sağlanmalıdır'' ifadeleri son buldu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Kızılcık Şerbeti'nde Eylem Tok mesajı: Oğlunuzu nefret objesi haline getirdiniz
AK Parti’den CHP’ye geçen belediyede seçim gecesi yaşananlar
İYİ Parti şansını kullanamadı
Türkiye'de kaçacak yer kalmadı! 6'lık bir deprem Kayseri'den Mersin'e kadar etkili olabilir
Resmi Gazete'de bugün: 27 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları