İzmir için kuraklık uyarısı; su seviyesi yüzde 10'ların altında düşebilir

İzmir'in su ihtiyacının yüzde 30'unu karşılayan Tahtalı Barajı'ndaki su seviyesi, yüzde 13,88'e düştü. TÜBA üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, Kasım ayının da kurak geçeceğini belirterek, suyu dikkatli kullanmamız gerektiğini vurguladı.

İZMİR'İN SU DURUMU: TAHTALI BARAJI'NDA KRİTİK DÜŞÜŞ

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, İzmir'in su ihtiyacının yüzde 30'unu karşılayan Tahtalı Barajı'ndaki su seviyesinin yüzde 13,88'e düştüğünü açıkladı. Prof. Dr. Yaşar, "Kasım ayı da kurak geçecek. Su seviyesinin yüzde 10'un altına düşmesi mümkün. Bu nedenle suyumuzu dikkatli kullanmalıyız" dedi.

İzmir'in su ihtiyacı, Tahtalı Barajı'nın yanı sıra Balçova, Ürkmez, Güzelhisar, Gördes ve Alaçatı Kutlu Aktaş barajları ile yer altı kaynaklarından karşılanıyor. Ancak bu yıl soğuk hava nedeniyle yağış miktarı yetersiz kaldı ve kuraklık sorunu yaşandı. Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) Genel Müdürlüğü verilerine göre, Tahtalı Barajı'ndaki su seviyesi geçen yıl yüzde 28,61 iken, bu yıl yüzde 13,88'e düştü. Balçova Barajı'nın doluluk oranı geçen yıl yüzde 15,06 iken, bu yıl yüzde 13,19 oldu. Ürkmez Barajı'ndaki doluluk oranı ise geçen yıl 14,40 iken bu yıl 9,38'e geriledi. Güzelhisar Barajı'ndaki doluluk oranı ise geçen yıl 58,50 iken bu yıl 65,74'e çıktı. Gördes Barajı'nda doluluk geçen yıl 2,13 iken bu yıl 2,32 oldu. Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı'ndaki doluluk oranı ise geçen yıl 20,66 iken, bu yıl 7,94'e düştü.

Prof. Dr. Yaşar, Tahtalı Barajı'nın kritik önemine değinerek, "Tahtalı Barajı, İzmir'in en önemli su kaynağıdır ve 300 milyon metreküplük bir hacme sahiptir. Geçen yıl bu dönemde su seviyesi yüzde 28 civarındaydı. Şu anki yüzde 13,88'lik doluluk oranı, çok ciddi bir düşüşü ifade ediyor. Kasım ayındaki durumun daha da kötüleşmesi bekleniyor. İzmir'in su kullanımında dikkatli olunması gerektiği son bir uyarıdır" dedi.

Su kullanımında dikkatsizliğin, gelecekte daha büyük sorunlara yol açabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Yaşar, Türkiye'deki kişi başı su potansiyelinin yıllık ortalama 1340 metreküp civarında olduğunu belirtti. "Ancak yoksulluk sınırı olan 1000 metreküpün altında kalıyoruz. İzmir'de şu anda kişi başı su potansiyeli 600 metreküp. Bu durum, suyumuzu çok dikkatli kullanmamız gerektiğini gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Yaşar, Tahtalı Barajı'ndaki su seviyesinin 2008'den sonra en düşük seviyeye ulaştığını belirterek, "2008 yılında su seviyesi yüzde 2'lere kadar düşmüştü. 1997 yılında inşa edilen bu baraj, başlangıçta yeterli suyla dolmamıştı. Ancak 2009'dan itibaren iyi yağışlarla doluluk oranı yüzde 80'leri gördü. 2020 yılına kadar genellikle yağışlar iyiydi. Ancak şu anda son 16 yılın en kurak yılına giriyoruz. Eğer mart sonunda yeterli yağış alırsak, su seviyesinde bir rahatlama bekleniyor. Şu anda yapmamız gereken, suyumuzu dikkatli kullanmaktır" diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.